Яніна Турек

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яніна Турек
Народилася 21 листопада 1921(1921-11-21)
Померла 12 листопада 2000(2000-11-12) (78 років)
Краків, Республіка Польща
Діяльність письменниця

Яніна Турек, уроджена Гуртлер, (нар. 21 листопада 1921, пом. 12 листопада 2000, Краків ) — польський хроніст, автор одного з найдовших фактологічних записів [1] у світі.

Матері, Маріанні Ґонсіорській, було 42 роки, коли народилася Яніна, була домогосподаркою. Отець Теофіл Гуртлер був писарем. Підзаробляв викладанням малювання. Він малював картини з пристрастю, копіюючи майстрів Яцека Мальчевського, Юзефа Хелмонського та Броніслави Рихтер Яновської . Яніна відвідувала жіночі початкові школи в Кракові. За хороші успіхи в навчанні вона отримувала книги, читання та аналіз яких незабаром стали її пристрастю. Під час німецької окупації боляче пережила закриття німцями публічної бібліотеки. Війна 1939 року не дала їй можливості скласти випускні іспити та вивчати фармакологію. Мешкала з родиною в Кракові на вул. Сонячній, 4 (нині Б. Пруса). Після вінчання з Чеславом Туреком у листопаді 1941 року в каплиці норбертинського жіночого монастиря в Сальваторі молодята проживали на вул. Монюшко. У лютому 1943 року гестапо заарештувало чоловіка Яніни. На той момент вона була на 5 місяці вагітності. Чоловіка перевезли до в'язниці Монтелюпіх, а потім до німецького табору смерті Аушвіц-Біркенау. Того року німці переселили Яніну родину на вул. Паркову, 6 у районі Подгуже, де вона жила до своєї смерті. У 1943 році у неї народився син Леслав. Незважаючи на погані умови життя та скрутне становище, Яніна Турек не полишала свого захоплення читанням і письмом. У 1943 році вона почала створювати інформаційний бюлетень – детальний опис свого повсякденного життя згідно з дюжиною правил, яких неухильно дотримувалися. Вона продовжувала цю роботу протягом 57 років, аж до своєї смерті в 2000 році.

У 1945 році помер її єдиний брат Ігнацій. Того ж року з табору смерті повернувся чоловік Чеслав. У 1947 році у неї народився син Єжи, а в 1951 році — донька Єва. Після розлучення з чоловіком у 1958 році Яніна працювала спочатку касиром у продуктовому магазині, потім поштовим службовцем і, нарешті, секретарем у конторі. Яніна Турек усе життя була нерозривно пов’язана з Краковом.

Творчість

[ред. | ред. код]
Один із 745 зошитів Яніни Турек

Яніна Турек не була пов’язана з жодним літературним середовищем чи політичним рухом. З цієї причини діяльність Яніни Турек можна розглядати в категорії маргінального мистецтва та арт-бруту, де естетична та художня діяльність відбувається поза рамками та конвенціями мейнстрімового мистецтва, часто ізольовано. За життя автора її діяльність залишалася таємницею. Лише після її смерті справа її життя побачила світ. Твір складається з 745 зошитів із 410 000 послідовно записаних і класифікованих фактів із повсякденного життя. Яніна Турек розділила своє життя на 33 категорії. Кожен запис має дату, назву дня, колір і порядковий номер. Усі записи підсумовуються щомісяця та щороку. Кожен рік має колір, який повторюється кожні десять років. Кожен зошит має підпис, номер і підномер. Ідея інформаційного бюлетеня виникла не раптово. З 1939 року Турек ретельно вела «Мемуари, радше щоденник», у якому вона висловлює свій страх, що не зможе записати все, що хотіла б записати на папері. Лише в 1943 році вона почала займатися фактографією. У своєму списку вона увічнила, серед інших, 15786 страв з детальним описом продуктів, 84 523 людей, побачених мимохідь, 23 397 випадково зустрітих людей, 36 822 людей, які її відвідали, 1922 людей, з якими вона домовилася про зустріч, 38 196 телефонних дзвінків, 44 453 отриманих подарунків, 26 683 подарунків з детальним описом (наприклад, польова квітка, один апельсин), прочитала 3 517 книг і журналів, подивилась 70 042 фільми і телепрограми.

Виноски

[ред. | ред. код]
  1. The Official Website of the Internet Factology Institute.

Бібліографія

[ред. | ред. код]
  • Маріуш Щиґєл, репортаж « Реальність » у Gazeta Wyborcza, липень 2001.
  • Телевізійне ток-шоу Маріуша Щигеля. Розмова з донькою Яніни Турек про зошити.
  • Joanna Zięba (нині Кубічка), магістерська робота під керівництвом проф. доктор. хаб. Анджея Манцвеля «З архіву життя Яніни Турек» на факультеті полоністики Інституту польської культури Варшавського університету. Робота опублікована в 2002 році в журналі La Faute a Rousseau
  • Маріуш Щигель, репортаж «Реальність» увійшов до книги «Cała Polska Trzaska» з перекладом німецькою та французькою мовами.
  • Павел Родак, стаття « Щоденник письменника: між щоденною письменницькою практикою та літературою », Pamiętnik Literacki : щоквартальний журнал, присвячений історії та критиці польської літератури 97/4, 38 стор.
  • Павел Родак, «Дні журналів», презентація під час Фестивалю слова в рамках Програми Леонардо да Вінчі Європейської Комісії у Варшавському університеті. Павел Родак «Дні щоденників»
  • Перша експозиція оригінальних щоденників на виставці Imhibition, куратори: Роман Дзядкевич, Домінік Курилєк, Єва Татар, Національний музей у Кракові, грудень 2006 – січень 2007.
  • 26 грудня 2006, Małgorzata Niemczyńska, публікація про щоденники.
  • ІМГІБІЦІЯ, вид. Роман Дзядкевич, Єва Татар, Краків 2006.
  • Йоанна Дольна, «Заброньоване життя», Gazeta Krakowska, 2 червня 2006 р.
  • Виставка оригінальних записників на відкритті Центру сучасного мистецтва в Торуні, червень 2008 р.
  • Єва Татар, перестав би я писати, довелося б повернутися, не дай Боже, до себе, в: Квіти нашого життя, ред. Йоанна Зелінська, Торунь 2008.
  • Мій щоденник — це я, це все моє життя, розмова з Євою Янечек, донькою Яніни Турек, «Квіти нашого життя», вид. Йоанна Зелінська, Торунь 2008.
  • Єва Татар, Щоденник, Яніна Турек як колекціонер повсякденного життя, в: Сучасність колекції, ред. Томаш де Россет, Торунь 2011.
  • Маріуш Щиґєл, репортаж «Реальність» у La LIBERTA.
  • Ідею вистави за мотивами щоденників Яніни Турек Дарія Дефлоріан та Антоніо Тальяріні представили під час конференції «Бути жінкою недостатньо». Вистава була поставлена в Римі та Парижі в липні 2012 року.
  • Кшиштоф і Ян Куц (Рекламна компанія KUC), виставка 10 оригінальних зошитів у ТЦ BONARKA у Кракові, жовтень 2014 р.
  • Яцек Смоліцький та Альберто Фріго, групова виставка та дискусійна панель « Мистецтво стеження за собою » у Сан-Франциско. Постать Яніни Турек та її роботи представлені серед інших художників і авторів мультимедійних щоденників з усього світу, червень 2015.