Японсько-тонганські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Японсько-тонганські відносини
Японія
Японія
Тонга
Тонга

Японсько-тонганські відносинидвосторонні дипломатичні відносини між Тонга й Японією.

Японія та Тонга підтримують офіційні дипломатичні відносини з липня 1970[1]. Японія є провідним донором Тонгі в галузі технічної допомоги[1]. Японський уряд описує свої відносини з Тонгою як «відмінні» і заявляє, що «Імператорська родина Японії та Королівська родина Тонга розробили теплі та особисті стосунки протягом багатьох років»[1]. Японія є однією з чотирьох країн, які мають посольство в Нукуалофі, тоді як Тонга має посольство в Токіо.

На початку 2009 Японія стала четвертою країною, яка відкрила посольство в Тонзі (після Австралії, Нової Зеландії та Китайської Народної Республіки). У березні посол Ясуо Такасе став першим постійним послом Японії в Тонзі. Він також був першим постійним японським послом у будь-якій полінезійській країні.

Відкриття посольства відбулося в контексті збільшення японської допомоги розвитку в Тихому океані[2][3].

Державні візити[ред. | ред. код]

У травні 2009 прем'єр-міністра Тонга Фелеті Севеле був запрошений імператором Акіхіто в Японію для регіонального обговорення допомоги.

Тауфа'ахау Тупоу IV (король Тонга з 1965 по 2006) відвідав Японію сім разів[1].

Торгівля[ред. | ред. код]

У 2013 експорт Тонги в Японію (що складається в основному з гарбуза та тунця) коштував 146 мільйонів єн, а імпорт (в основному, машинне обладнання) - 460 мільйонів єн. Японія є найбільшим експортним ринком Тонга[1].

Дипломатичні місії[ред. | ред. код]

Японія послала лише бюрократичних дипломатів як послів у Тонга. Проте, з іншого боку, один із послів Тонга — член королівської родини, наслідний принц Тупоу VI (2010-2012)[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д «Japan-Tonga Relations», Japanese Ministry of Foreign Affairs
  2. Japan to lay out new development assistance to Pacific at PALM. Radio New Zealand International. 21 травня 2009. Процитовано 6 жовтня 2011.
  3. «Pacific Leaders call on Japan for leadership in Water and Sanitation» [Архівовано 2011-05-27 у Wayback Machine.], Matangi Tonga, May 21, 2009
  4. Tonga’s Crown Prince New Ambassador to Japan | Pacific Islands Report. Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 24 березня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]