Ярковський Павло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ярковський Павло Йосипович
Народився 1781(1781)
Помер 24 травня 1845(1845-05-24)
м.Київ
Національність поляк
Діяльність бібліотекар, бібліограф, вчитель
Відомий завдяки один із перших книгознавців і викладачів бібліографії в Україні

Павло́ Йосипович Ярко́вський (пол. Paweł Jarkowski) (1781 — 24 травня 1845, Київ) — бібліотекар і бібліограф, один з перших бібліографів в Україні. У 1809 — 32 роках був бібліотекарем і викладачем французької мови в Крем'янецькому ліцеї, читав курс бібліології. 1832 — 45 бібліотекар Київського Університету.

З життєпису[ред. | ред. код]

Павло Осипович народився в Краківському воєводстві, за походженням був із польської шляхти. Працелюбний і здібний юнак. У 1801 році закінчив Кременецьке воєводське училище. Працював у ньому викладачем «науки моральної» та французької мови. 1805, завдяки Тадеушу Чацькому, він став учителем французької мови та бібліотекарем у Вищій Волинській гімназії, перетвореній у 1818 році в Кременецький ліцей. У 1809 р. його призначили бібліотекарем та вчителем бібліографії. Починав читання курсу бібліографії в той час, коли зароджувалась бібліотечно-бібліографічна освіта в західноєвропейській педагогічній практиці. Почав з викладання бібліографії, але згодом став викладати бібліологію. Ярковський знайомив своїх учнів з книжковим фондом, роботою бібліотекаря, з обов'язками бібліотечних службовців, правилами для читачів. Намагався зв'язати читання бібліографії з книготоргівельною практикою. Мав свої особисті, прогресивні погляди на книжкову справу, бібліотечне обслуговування. Читаючи свій курс майбутнім бібліотекарям, націлював їх на обслуговування не колекціонерів, а осіб, які тягнулись до широкого користування книгою. Курс його бібліографії зазнав впливу таких західноєвропейських теоретиків бібліографії, як Камю, Лер, Кост. Павло Осипович бажав бути на рівні останніх досягнень теорії бібліографії. Брав усе корисне зі старої і нової бібліографії. У 1832 після закриття Кременецького ліцею і передачі його бібліотеки Київському університету, Ярковський працював бібліотекарем Київського університету, ставши таким чином його першим бібліотекарем.

Наукові праці: «Елементарний курс бібліографії для учнів Волинського ліцею», «Відомості про бібліотеку Кремінецького ліцею і про порядок в ній», «План розташування бібліотеки Волинського ліцею»; трактати «Про початок, походження і вдосконалення мов» та «Про бібліографію і необхідних для бібліотекаря знаннях оної».

Література[ред. | ред. код]