Яценко Кипріан Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кипріан
У миру:Яценко Кипріан Олександрович
У чернецтві:Кипріан
Народився1878(1878)
село Свинарне Гадяцького повіту Полтавської губернії
Помер1935(1935)
виправно-трудовий табір під Перм'ю
Шануєтьсяправослав'я
Канонізованийу 2000 на Архієрейському Соборі РПЦ
У ликумученик
День пам'ятіСобор новомучеників і сповідників Російських. Перша неділя, починаючи з 25.01/07.02

Кипріан Олександрович Яценко (рос. Киприан Александрович Яценко; 1878 — 1935) — мученик російської православної церкви.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Яценко Кипріан Олександрович[1] народився в 1878 році в селі Свинарня (нині Соснівка) Гадяцького повіту Полтавської губернії у селянській родині.

Кипріан закінчив церковно-приходську школу, одружився. У 1900 році переїхав разом із родиною в Уфимську губернію в село Боголюбовка Чишминської волості Уфимського повіту, купив ділянку землі, завів господарство.

У 1914 році Кипріан став псаломщиком у Покровському храмі с. Боголюбовки. У 1916 році був призваний на військову службу, а в 1917 році демобілізований і повернувся, з благословення священника Покровської церкви, до виконання обов'язків псаломщика.

У 1929 році було вирішено закрити Покровську церкву. Кипріана Олександровича влада звинуватила в тому, що він був організатором опору віруючих, що виступали проти закриття храму.

Навесні 1929 року в результаті доносів атеїстів він був заарештований. В Уфі, в Башкирській в'язниці (центральному виправному будинку), Кипріан Олександрович провів в ув'язненні 36 днів, перебуваючи під слідством за звинуваченням в організації парафіян, що захищали церкву. Віруючі заперечували причетність Кипріана Олександровича до зборів у церкві та складання прохання БашЦВК про залишення храму. Згодом його відпустили.

Священик Покровської церкви запропонував Кипріану Олександровичу тимчасово виїхати на батьківщину, а потім по приїзді прийняти сан диякона. Він погодився, але сан диякона прийняти не встиг.

Приїхавши додому з України, Кипріан Олександрович дізнався, що сім'я його розкуркулена й виселена взимку в землянку. 6 березня 1930 року Кипріан Олександрович був знову заарештований.

Кипріяна Олександровича звинуватили в контрреволюційній агітації. Він був засуджений за контрреволюційну агітацію на 10 років виправно-трудових таборів і відправлений у виправно-трудовий табір під Перм'ю.

У 1935 році він загинув. Кипріяна Олександровича та інших ув'язнених на березі задавили насмерть штабелі колод, що впали з крутого берега під час вивантажування колод із баржі.

Реабілітований прокуратурою Башкирської АРСР 11 липня 1989 року.

Канонізація

[ред. | ред. код]

13-16 серпня 2000 року Яценко Купріяна Олександровича канонізовано Архієрейським Собором РПЦ.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Крестьянин Киприан Яценко, новомученик Уфимский. Архів оригіналу за 26 липня 2020. Процитовано 26 липня 2020.

Література

[ред. | ред. код]
  • Мохов В., прот., Зимина Н. П. и др. Жития священномучеников Уфимской епархии// Ежегодная Богословская конференция Православного Свято-Тихоновского Института: Материалы 1998. М., 1998.
  • Деяние о канонизации// Уфимские епархиальные ведомости. 1999, N 10-11
  • «Жития новомучеников и исповедников Российских XX века. Составленные игуменом Дамаскиным (Орловским). Январь». Тверь. 2005. С. 485—489

Посилання

[ред. | ред. код]