Бронзівка золотиста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бронзівка золотиста

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Твердокрилі (Coleoptera)
Родина: Пластинчастовусі (Scarabaeidae)
Підродина: Бронзівки (Cetoniinae)
Рід: Cetonia
Вид: Бронзівка золотиста
Cetonia aurata
(Linnaeus, 1758)
Посилання
Вікісховище: Cetonia aurata
EOL: 290531
NCBI: 290679

Бронзівка золотиста або бронзівка звичайна (Cetonia aurata) — вид жуків з підродини бронзівок у складі родини пластинчастовусих.

Відносно великі жуки довжиною до 23 мм. Різноманітність у забарвленні дуже велика. Відомо 7 підвидів, які розрізняються ареалом, скульптурою покривів тіла і забарвленням. У свою чергу, усередині цих підвидів виділяють безліч так званих аберацій, які відрізняються один від одного забарвленням і наявністю або відсутністю волосків на певних ділянках тіла .

Золотиста бронзівка широко поширена по всій Євразії за винятком гірських регіонів, а також пустель. У межах свого ареалу це звичайний, поширений вид. Живиться квітками диких і культурних рослин, у тому числі фруктових дерев. Незважаючи на це, жуки не здатні серйозно нашкодити садівництву. Садівники можуть не боятися їх.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тіла 14-22,5 мм, ширина 9-11,3 мм. Тіло жуків довгасто-овальне, слабо опукле, досить широке. У більшості особин воно ззаду дещо звужене. Верх тіла здебільшого у волосках, рідше — голий. Забарвлення мінливе.

Вусики чорні. Попереду лиштва злегка розширена. Передні кути лиштви широко закруглені і трохи підняті. Посередині лиштви є досить глибока округло-трикутна виїмка. На боках по всій довжині лиштви є підняті тупі ребра. Іншу частину голови покривають більш густі і глибокі точки, ніж на наличнику. Посередині голови є більш менш сильний поздовжній кіль. З голови стирчать білі волоски.

Ноги в густих точках, зморшках і поздовжніх смугах. Передні гомілки з трьома зубцями, з яких середній наближений до вершини. Середні і задні гомілки посередині зовнішнього краю з зубцем, з двома нормальними вершинними шпорами. Передні і середні лапки трохи довше гомілок, задні такої ж довжини, як гомілки.

Поширення[ред. | ред. код]

Золотиста бронзівка ​​поширена по всій Євразії, за винятком гірських регіонів і пустель. Зустрічається від півдня Скандинавського півострова і Великої Британії по всій Європі, до крайнього півдня Піренейського, Апеннінського та Балканського півостровів, на островах Середземного моря — Балеарських, Корсиці, Сардинії, Сицилії, Криті, по всій Малій Азії, в Передній Азії і уздовж Джунгарського Алатау і Тянь-Шаню вид проникає в Середню Азію, на півдні — до Північного Таджикистану. Починаючи від дельти Волги південна межа ареалу йде до Індерського озера, по верховинам Емби, північно-східного краю Аральського моря, далі по річці Сир-Дар'ї, звідки до Самарканду, потім до верхів'їв річки Кунгес. Звідси вона проходить через північно-західну і північну Монголію до Улан-Батора.

В Україні номінативний підвид відомий по всій території. У Криму паралельно також зустрічається інший підвид — Cetonia aurata pallida[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В. В. Мартынов. Контрольный список пластинчатоусых жуков (Coleoptera: Scarabaeoidea) фауны Украины // Известия Харьковского энтомологического общества. — 2012. — Т. 20, Вып. 2. — С. 11-44.(рос.)

Посилання[ред. | ред. код]

  • Кочерга, М. О. (2014). Бронзівка золотиста Cetonia aurata L. — чи реальна її шкідливість? (PDF). Карантин і захист рослин. 6: 20—21.
  • Труфанов, В. М. Золотистая бронзовка (рос.). Сайт ЗИН РАН (zin.ru). Архів оригіналу за 20 березня 2012. Процитовано 25 червня 2011.
  • LA CÉTOINE DORÉE (Cetonia aurata) ! (Coléoptère Cetoniidae) (фр.). insectes-net.fr. Архів оригіналу за 20 березня 2012. Процитовано 25 червня 2011.