101 далматинець (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«101 долматинець»
Обкладинка українського видання
Автор Доді Сміт
Назва мовою оригіналу The Hundred and One Dalmatians
Дизайн обкладинки Тетяна Цюпка
Мова англійська
Жанр роман
Видавництво Видавництво Старого Лева
Видано 1956
Видано українською 2017
Перекладач(і) Наталія Ясіновська
ISBN 978-617-679-433-2
Наступний твір «Зоряний гавкіт» (The Starlight Barking) (1967)


«101 далматинець» (англ. The Hundred and One Dalmatians) — найвідоміший дитячий роман англійської письменниці Доді Сміт про викрадення цуценят-далматинців. Книжка була видана 1956 року у видавництві Heinemann і відтоді не раз екранізувалася.

Сюжет[ред. | ред. код]

В родині Любеньких у далматинців Понґо і Леді Понґо народжується 15 цуценят-далматинців. Про це стає відомо Лютеллі де Явол, однокласниці пані Любенької, яка має жахливу ідею — пошити собі шубку зі шкури далматинців. Одного вечора, коли вся родина пішла на прогулянку, Лютелла вкрала цуценят Любеньких й ув'язнила їх у Пекельному Палаці — її родинному маєтку, який охороняли брати Поганюки.

Леді й Понґо вирушають на порятунок своїх цуценят. У їхніх пошуках їм усіляко допомагали собаки з різних сіл. Проникнувши до Пекельного Палацу, Леді й Понґо виявляють, що там тримали не лише їхніх цуценят. З полону Лютелли їм вдалося порятувати 97 цуценят-далматинців. Обмазавшись у сажі й заховавши таким чином свої плямки, усі собаки безперешкодно подолали шлях із ферми назад до Лондона, знову ж таки не без допомоги інших небайдужих собак. Як же була здивована родина Любеньких, коли на Святвечір додому повернулися не лише їхні улюбленці, а ще й 97 цуценят. Разом з далматинцем Знайдою та її чоловіком у домі Любеньких оселився 101 далматинець. Родина викупила і перебудувала маєток Лютелли у ферму й оселилася там з усіма чотирилапими.

Головні герої[ред. | ред. код]

  • Понґо — далматинець пана Любенького, чоловік Леді, батько 15 цуценят-далматинців.
  • Леді Понґо — далматинець пані Любенької, дружина Понґо, мати 15 цуценят-далматинців.
  • Пан Любенький — власник Понґо, чоловік пані Любенької; багатий піаніст.
  • Пані Любенька — власниця Леді, дружина пана Любенького.
  • Няня Дворецька — стара няня Любеньких, після одруження пана Любенького з пані Любенької виконувала обов'язки дворецького.
  • Няня Кухарська — няня пані Любенької, після одруження пана Любенького з пані Любенької виконувала обов'язки кухаря.
  • Лютелла де Явол — зла й безжальна колишня однокласниця пані Любенької, яка мріяла про шубки зі собачих шкур.
  • Пан де Явол — хутровик, чоловік Лютелли.
  • Саул і Джаспер  — брат, яким Люттела дозволила задарма жити в її маєтку Пекельному Палаці, за що ті зобов'язувалися наглядати за будинком.
  • Знайда — далматинець-годувальниця цуценят Леді й Понґо, у якої забрали власних цуценят.

Екранізації[ред. | ред. код]

У 1961 році мультиплікаційна компанія Disney адаптувала роман і випустила однойменний анімаційний фільм «101 далматинець». Він став десятим найкасовішим фільмом 1961 року і одним із найпопулярніших фільмів десятиліття студії Disney. Мультфільм повторно виходив на кіноекрани чотири рази — у 1969, 1979, 1985 і 1991 роках.

У 1996 вийшов однойменний художній фільм «101 далматинець», де головні ролі зіграли Джефф Деніелс і Гленн Клоуз. У 1997—1998 роках на телеекранах виходив мультсеріал за мотива книжки Доді Сміт — «101 далматинець».

Український переклад[ред. | ред. код]

101 далматинець / Доді Сміт ; пер. з англ. Наталії Ясіновської; іл. Тетяни Цюпки. — Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. — 240 с. — ISBN 978-617-679-433-2[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 101 далматинець. Видавництво Старого Лева. Архів оригіналу за 10 серпня 2017. Процитовано 22 серпня 2017.