Amblysomus corriae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Amblysomus corriae
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Тенрекоподібні (Afrosoricida)
Родина: Златокротові (Chrysochloridae)
Рід: Amblysomus
Вид:
A. corriae
Біноміальна назва
Amblysomus corriae
Thomas, 1905
Ареал
Синоніми
  • Amblysomus hottentotus devilliersi
  • Amblysomus iris corriae

Amblysomus corriaeвид ссавців родини златокротів Chrysochloridae. Це ендемік ПАР. Його природними середовищами існування є рослинність фінбос, ліси помірного поясу, чагарники та луки, субтропічні або тропічні низинні вологі ліси та сухі луки, вологі савани, піщані береги, орні землі, пасовища, плантації, сільські сади та міські території.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина голови-тулуба від 10,8 до 13 см, а вага від 46 до 64 г. Значного статевого диморфізму немає, але самці в середньому трохи більші за самиць. Характерними рисами всіх златокротів є хвіст, який зовні не видно, і відсутність вушних раковин, тулуб також має веретеноподібну форму. Amblysomus corriae має димчасто-чорний або червонувато-коричневий колір на спині та від світліше- до коричнево-сірого або блідо-оранжевого на череві. Морда і щоки характеризуються більш світлим відтінком, ніж спина, а в області очей іноді з'являються вузькі жовто-коричневі плями. Кінцівки міцні, кігті міцні. Довжина задньої лапи 12–16 мм[2][3][4].

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Про спосіб життя є мало інформації. Тварини живуть поодиноко, за винятком спільнот матері та молодняку. Основна діяльність відбувається вночі. Вид харчується комахами. Деякі дослідження вмісту шлунка містили менших дощових черв’яків, а також цикад і багатоніжок[2][3][4].

Вагітних самиць поки що спостерігали в травні, серпні та грудні, що свідчить про те, що розмноження не залежить від сезону. Як правило, в одному виводку народжується двоє молодих тварин[2][3][4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bronner, G.; Mynhardt, S. (2015). Amblysomus corriae. IUCN Red List of Threatened Species. 2015. Процитовано 12.11.2021.
  2. а б в Gary N. Bronner und Nigel C. Bennett: Amblysomus corriae Thomas, 1905 - Fynbos Golden mole. In: John D. Skinner und Christian T. Chimimba (ред.): The Mammals of the Southern African Subregion. Cambridge University Press, 2005, P. 16–17
  3. а б в Gary N. Bronner: Amblysomus corriae Fynbos Golden-mole. In: Jonathan Kingdon, David Happold, Michael Hoffmann, Thomas Butynski, Meredith Happold und Jan Kalina (ред.): Mammals of Africa Volume I. Introductory Chapters and Afrotheria. Bloomsbury, London, 2013, P. 226–227
  4. а б в William A. Taylor, Samantha Mynhardt und Sarita Maree: Chrysochloridae (Golden moles). In: Don E. Wilson und Russell A. Mittermeier (ред.): Handbook of the Mammals of the World. Volume 8: Insectivores, Sloths and Colugos. Lynx Edicions, Barcelona 2018, P. 180–203 (P. 197) ISBN 978-84-16728-08-4