Amblysomus marleyi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Amblysomus marleyi
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Тенрекоподібні (Afrosoricida)
Родина: Златокротові (Chrysochloridae)
Рід: Amblysomus
Вид:
A. marleyi
Біноміальна назва
Amblysomus marleyi
Roberts, 1931
Ареал
Синоніми

Amblysomus hottentotus marleyi

Amblysomus marleyiвид рийних ссавців родини златокротових (Chrysochloridae). Він знайдений у ПАР та, можливо, в Есватіні. Його природним середовищем існування є місцеві ліси та вологі луки, а також сади. У Червоному списку видів, що знаходяться під загрозою МСОП, він класифікується як зникаючий. Основні загрози, з якими вона стикається, — це деградація середовища існування через надмірний випас великої рогатої худоби або видалення рослинності на дрова, а також урбанізація[1].

Опис[ред. | ред. код]

Вид має компактне, обтічне тіло, клиноподібну голову, загострену мордочку та гладку вологовідштовхувальну шерсть. Верхня частина темно-червонувато-коричнева, а нижня – від тьмяно-коричневого до оранжево-коричневого. У нього м'язисті плечі з короткими потужними передніми кінцівками і міцними кігтями. Третій кіготь збільшений, і немає п'ятого пальця, а лише рудиментарні перший і четвертий пальці. На задніх кінцівках зберігаються всі п'ять пальців, які мають перетинки, щоб забезпечити ефективне відгрібання ґрунту, розпушеного передніми кінцівками<refPiper, Ross. Extraordinary Animals: An Encyclopedia of Curious and Unusual Animals. Greenwood Press (2007).</ref>. У нього немає зовнішніх вух або хвоста, а рудиментарні очі вкриті волохатою шкірою. Вага 30–34 грами[2].

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Коли риє нори та шукає їжу біля поверхні, цей кріт створює підняті гряди ґрунту, які видно над землею. Є також система більш глибоких тунелів з камерами, які використовуються для відпочинку та вирощування молодняку. У раціоні, ймовірно, переважають дощові черв’яки, личинки комах та інші безхребетні. Тварини мають низьку швидкість обміну речовин і здатні впадати в стан заціпеніння у відповідь на низькі температури. Це дозволяє їм виживати в регіонах, де температура може бути низькою, а їжа нестача[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bronner, G.; Mynhardt, S. (2015). Amblysomus marleyi. Процитовано 12.11.2021.
  2. Skinner, J.D. and Chimimba, C.T. The Mammals of the Southern African Subregion. Cambridge University Press (2005.)
  3. Afrotheria Specialist Group