Andrena vaga

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Andrena vaga

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Перетинчастокрилі (Hymenoptera)
Родина: Андреніди (Andrenidae)
Рід: Андрена (Andrena)
Вид: А. vaga
Andrena vaga
Panzer, 1799
Синоніми
* Andrena pratensis Müller 1776
Посилання
Вікісховище: Andrena vaga
Віківиди: Andrena vaga
EOL: 2748009
ITIS: 753061
NCBI: 124134

Andrena vaga — вид комах з родини Andrenidae.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Європі, Західній та Середній Азії на схід до Ірану, Киргизстану та Казахстану. A. vaga трапляється на пасовищах і луках, часто біля води, а також на пустошах і лісистих галявинах та в прибережних районах з пухким ґрунтом, завжди поблизу різних видів верб (Salix).

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Дрібні бджоли, завдовжки 10-14 мм. Груди, голова і тергіти черевця густо опушені сірими або білими волосками. Опушення лиця і скронь часто буває з домішкою численних чорних волосків.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Гніздиться в піщаному ґрунті великими колоніями. Гніздовий горбок зазвичай плоский і широкий. На глибині 25-30 см від майже вертикального головного ходу норки відходять під кутом бічні коридори по 6-8 см завдовжки з виводковими камерами на кінцях. Стінки камер двошарові, внутрішній шар облицювання — тонка прозора шовковиста плівка. В одному гнізді буває по 4 камери, в кожнів по одному яйцю. З яйця через 18-20 днів з'являється личинка, 2 тижні вона годується заготовленої провізією, ще 2 тижні личинка виділяє екскременти, потім впадає в заціпеніння. Зимує в гнізді в дорослому стані.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Roberts, Stuart; Jones, Nigel (2016). Andrena vaga Panzer,1799. Bees, Wasps and Ants recording Society. Архів оригіналу за 23 червня 2018. Процитовано 18 липня 2017.