Branchiobdellida

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Branchiobdellida

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Двобічно-симетричні (Bilateralia)
Первиннороті (Protostomia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida) (Lamarck, 1809)
Клас: Пояскові (Clitellata)
Ряд: Branchiobdellida
Родини

див.текст

Посилання
Вікісховище: Branchiobdellida
EOL: 46
ITIS: 69168
NCBI: 55818

Branchiobdellida — ряд кільчастих червів класу Пояскові (Clitellata). Більшість представників ряду є коменсалами річкових раків родини Astacidae.[1] Ряд поширений в помірній зоні Європи, Азії та Північної Америки.

Будова[ред. | ред. код]

Тіло складається з 15-17 сегментів та поділяється на 3 відділи: перші чотири сегменти, що злились між собою, утворюють голову; тулуб утворюють наступні 10-12 кілець; решта приходиться на анальний диск. Розміри різних видів різняться в межах 1-12 мм. На краю голови знаходиться ротовий апарат — перистома. У деяких видів наявні пальцеподібні придатки. 9, 10 та 11 сегменти потовщені та утворюють поясок.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Бранхіобделіди прикріплюються анальним диском до спини рака і там проходять більшу частину свого життя. Більшість видів є коменсалами раків, вони живляться дрібними недоїдками, що залишаються після трапези рака. Декілька видів перейшли до ектопаразитизму та п'ють кров у своїх господарів. На одному раку може бути до кількох десяток бранхіобделід, при чому різних видів.

Класифікація[ред. | ред. код]

В ряді описано 147 видів у 5 родинах:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Taxonomic Considerations and Distribution of the Branchiobdellida (Annelida: Clitellata) on the North American Continent Stuart R. Gelder, Nicole L. Gagnon and Kerri Nelson Northeastern Naturalist Vol. 9, No. 4 (2002), pp. 451-468 Published by: Eagle Hill Institute Article Stable URL: http://www.jstor.org/stable/3858556 [Архівовано 9 грудня 2015 у Wayback Machine.]