CP/M

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
CP/M Ver. 2.2

CP/M (Control Program/Monitor або Control Programs for Microcomputers) — операційна система, спершу призначена для 8-розрядних мікрокомп'ютерів. Написана в 1973 році програмістом Гері Кілдаллом (Gary Kildall) на мові програмування PL/M (Programming Language for Microcomputers). Платформою, для якої Ґері писав операційну систему, була Intel Intellec-8 з 8-дюймовим дисководом фірми Shugart Associates, що під'єднувався до контролера власної конструкції.[1]

Оскільки нові виробники мікрокомп'ютерів створювали свої машини, орієнтуючись на CP/M, ця система ставала свого роду стандартом для розробників програмного забезпечення.

Історія[ред. | ред. код]

CP/M постійно розвивалася, з появою процесора Intel 8086 була створена версія CP/M-86. З 1987 року система стала називатися DR-DOS, яка конкурувала з MS-DOS 3.3.

В 1991 році, компанія Digital Research була куплена компанією Novell, після чого в світ вийшла версія DR-DOS 7.0 (перейменована в Novell DOS). Далі права на DR-DOS були викуплені компанією Caldera, яка випустила версію 7.01 і відкрила вихідний код системи для некомерційного використання.

Існує відкрита і активно розвивається версія OpenDOS, розроблена на основі відкритих Caldera вихідних текстів. Система підтримує LBA, FAT32, а також нову, спеціально розроблену для цієї ОС файлову систему FAT+ .

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Гері Кілдалл (January 1980). The History of CP/M, THE EVOLUTION OF AN INDUSTRY: ONE PERSON'S VIEWPOINT. Dr. Dobb's Journal of Computer Calisthenics & Orthodontia. 5 (41 (1)): 6—7. Архів оригіналу за 24 листопада 2016. Процитовано 3 червня 2013.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]