Chaetodipus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Chaetodipus
Chaetodipus baileyi
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Гетеромісові (Heteromyidae)
Підродина: Perognathinae
Рід: Chaetodipus
Merriam, 1889
Типовий вид
Chaetodipus intermedius
Merriam, 1889
Види

Chaetodipus arenarius
Chaetodipus artus
Chaetodipus baileyi
Chaetodipus californicus
Chaetodipus dalquesti
Chaetodipus eremicus
Chaetodipus fallax
Chaetodipus formosus
Chaetodipus goldmani
Chaetodipus hispidus
Chaetodipus intermedius
Chaetodipus lineatus
Chaetodipus nelsoni
Chaetodipus penicillatus
Chaetodipus pernix
Chaetodipus rudinoris
Chaetodipus spinatus

Вікісховище: Chaetodipus

Chaetodipus — рід гризунів з родини гетеромісових (Heteromyidae), що містить 17 видів, ендемічних для Сполучених Штатів і Мексики.

Характеристики

[ред. | ред. код]

Представники цього роду мають розміри від 80 до 125 мм (голова й тулуб) і важать 15–47 грамів (Nowak, 1999). На відміну від роду Perognathus, більшість видів роду Chaetodipus мають жорстку шерсть із деякими межами з колючою шерстю. Вони, як правило, зустрічаються в посушливих середовищах існування, де харчуються насінням, рослинністю та комахами (Nowak, 1999). Самки народжують виводок з 2–9 дитинчат після періоду вагітності трохи менше місяця. Найдовша зареєстрована тривалість життя становить 8 років і 4 місяці (Nowak, 1999).

Спосіб життя

[ред. | ред. код]

Ці гризуни живуть у різних, досить сухих місцях проживання: кам'янисті горбисті ландшафти або гори, напівпустелі, а також трав'яні та чагарникові ділянки. Вони не впадають у сплячку, але в холодну погоду іноді впадають у заціпеніння. Їжа складається з насіння та інших частин рослин, які зберігаються в норі (Nowak, 1999). Кожен екземпляр риє власну систему тунелів, які він захищає від інших тварин. У багатьох видів спарювання відбувається навесні, але в теплих регіонах самиці можуть мати кілька виводків протягом року. Вагітність триває 23–24 дні, потім народжується від одного до восьми молодих тварин (зазвичай чотири). Через 3,5 тижня починають вживати тверду їжу. Найстаріша тварина, якою опікувалися люди, досягла віку 8 ​​років і 4 місяців (Nowak, 1999).

Примітки

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Nowak, R. M. 1999. Walker's Mammals of the World, 6th edition. Johns Hopkins University Press, 1936 pp. ISBN 0-8018-5789-9 (англ.)