Chinlestegophis jenkinsi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Chinlestegophis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Chinlestegophis jenkinsi
Час існування: Тріасовий період, 221—206 млн років тому
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Ряд: Темноспондили (Temnospondyli)
Підряд: Stereospondyli
Надродина: Metoposauroidea
Рід: Chinlestegophis
Pardo et al. 2017
Вид: C. jenkinsi
Chinlestegophis jenkinsi
Pardo et al. 2017

Chinlestegophis jenkinsi — викопний вид земноводних ряду Темноспондили (Temnospondyli), що існував у кінці тріасового періоду, 221—206 млн років тому. Вид є близьким родичем сучасних черв'яг.

Історія досліджень[ред. | ред. код]

Описаний у 2017 році командою американських палеонтологів з Університету Південної Каліфорнії по скам'янілих рештках, що виявлені у відкладеннях формації Чінле у штаті Колорадо, США. Останки двох особин C. jenkinsi у 1999 році знайшов палеонтолог Браян Смолл (Bryan Small); описати вид і встановити місце тварини в еволюційному дереві допомогли Адам Гаттенлокер (Adam K. Huttenlocker) і Джейсон Прадо (Jason D. Pardo). Матеріал першого зразка складався з черепа, ребер, фрагмента хребта, плечового пояса і кінцівок. Від другого залишився тільки череп. Скам'янілості розташовувалися всередині фрагментів скам'янілих нір. Щоб заглянути всередину каменя, палеонтологам довелося вдатися до тривимірної рентгенографії.

Опис[ред. | ред. код]

Тварини були невеликими: довжина черепа становила близько 2,5 см. У довжину вони виростали приблизно до 30 см, хоча точні розміри їх невідомі, так як цілих кістяків цих тварин знайти поки не вдалося. Жили вони глибоко у вологому ґрунті в заболочених місцевостях. Основу харчового раціону становили комахи.

Посилання[ред. | ред. код]