Chupkaornis keraorum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Chupkaornis keraorum
Час існування: Пізня крейда, 90-84 млн років тому
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Гесперорнісоподібні (Hesperornithiformes)
Рід: Chupkaornis
Tanaka, Kobayashi, Kurihara, Fiorillo & Kano, 2017
Вид: C. keraorum
Chupkaornis keraorum
Tanaka, Kobayashi, Kurihara, Fiorillo & Kano, 2017

Chupkaornis keraorum — викопний вид водоплавних птахів ряду Гесперорнісоподібні (Hesperornithiformes), що існував у пізній крейді.

Етимологія[ред. | ред. код]

Родова назва Chupkaornis складається з айнівського слова «чупка», що означає «східний», та грецького «орніс» — «птах». Видова назва keraorum дана на честь братів Масатоші та Ясудзі Кера, що знайшли рештки птаха.

Скам'янілості[ред. | ред. код]

Вид описаний по рештках, що знайдені у відкладеннях формації Кашіма поблизу міста Мікаса на острові Хокайдо на півночі Японії. Рештки знайшли два брати на березі водосховища Кацуразава поблизу скель Кумао. Брати віднесли кістки у Міський музей Мікаси. Голотип включає частковий скелет однієї особи, що містить чотири шийні і два грудних хребця, дистальні кінці лівої та правої стегнової кістки, а також середня частина правої цівки. Вид описала команда японських палеонтологів у складі Томонорі Танака, Йосіцугу Кобаяші, Кенічі Куріхара, Ентоні Фіорілло та Манабу Кано. Палеонтологи індетифікували птаха як представника гесперорнісоподібних. Це перший представник ряду, що виявлений в Японії, і одночасно найдавніший гесперорнісоподібний взагалі.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Tomonori Tanaka, Yoshitsugu Kobayashi, Ken'ichi Kurihara, Anthony R. Fiorillo and Manabu Kano. 2017. The Oldest Asian Hesperornithiform from the Upper Cretaceous of Japan, and the Phylogenetic Reassessment of Hesperornithiformes. Journal of Systematic Palaeontology. DOI: 10.1080/14772019.2017.1341960

Посилання[ред. | ред. код]