Cladorhizidae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Cladorhizidae
Cladorhiza mexicana
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Губки (Porifera)
Клас: Звичайні губки (Demospongiae)
Ряд: Poecilosclerida
Підряд: Mycalina
Родина: Cladorhizidae
Dendy, 1922[1]
Роди

Див.текст

Посилання
Вікісховище: Cladorhizidae
ITIS: 48262
NCBI: 68559

Cladorhizidae — родина хижих губок ряду Poecilosclerida. На відміну від більшості губок, вони не фільтрують поживу, а полюють на дрібних безхребетних, переважно на ракоподібних та їхніх личинок. Мешкають, переважно, на великій глибині на морському дні, хоча печерні види виявлені у Середземному морі на глибині всього 20 м.

Опис[ред. | ред. код]

Тіло має витягнуту, підняту над субстратом форму і утворює численні вирости і філаменти, які можуть розгалужуватися. Така форма служить для збільшення площі ловчої поверхні. На відміну від усього іншого тіла вирости густо вкриті специфічними для хижих губок макро- і мікросклерами з гачками різноманітної форми. Так як ці губки не використовують фільтрацію, майже у всіх представників сильно редукувана або повністю відсутня водоносна система і хоаноцити. Вся здобич потрапляє в мезохіл, розпадаючись там на більш дрібні частини, поглинається фагоцитами. Клітини хижих губок мають високу рухливість і низький рівнем диференціювання.

Роди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. van Soest, Rob (2013). Cladorhizidae Dendy, 1922. World Register of Marine Species. Процитовано 18 січня 2021.
  2. а б в г д Merrick Ekins, Dirk Erpenbeck, Lisa Goudie, John N. A. Hooper: New carnivorous sponges and allied species from the Great Australian Bight [Архівовано 28 квітня 2021 у Wayback Machine.]. In: ZooTaxa Volume 4878, No. 2. Jan 2021. doi:10.11646/zootaxa.4878.2.2. Along with:
  3. Bathytentacular Ekins, Erpenbeck, Goudie & Hooper, 2020 [Архівовано 23 січня 2021 у Wayback Machine.]. On: WoRMS