Колеус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Колеус блюза [Архівовано 3 вересня 2021 у Wayback Machine.]

Колеус (Coleus) — рослини, що належать до родини глухокропивові або Губоцвіті.

Походження[ред. | ред. код]

Батьківщина колеусу — тропічні ліси Південно-Східної Азії та Африки.

Особливості назви рослини[ред. | ред. код]

Назва рослини походить від грецького слова «kleos», що означає «футляр». Серед квітникарів колеус відомий під назвами «кротон бідняка», оскільки її строкате листя нагадує листя кротону. В побуті колеус називають «помийна рослина» чи «кропивка» за схожість її листя із кропивою.

Опис рослини[ред. | ред. код]

Колеус — багаторічна невисока травяниста рослина. Життєва форма — напівкущик. Стебло колеуса ребристе, чотиригранне, м'ясисте. В процесі росту нижня частина стебла дерев′яніє. Висота рослини залежить від виду: від 10 до 80 см. Листя природних видів колеусу нагадують кропиву. Листя опушене, серцеподібне, супротивне, зубчасте. В залежності від виду листова пластинка має розмір від 2 до 15 см. Забарвлення листя  різнобарвне — поєднання зеленого, бордового, жовтого, червоного кольорів. Воно може бути як однотонне, так і яскраве, з кольоровими прожилками, п′ятнами, смужками, крапками, каймою по краю. У колірній палітрі листя колеуса відсутній тільки чистий синій колір, його замінює глибокий темно-фіолетовий. Квіти колеуса дрібні блакитні або лілові, зібрані в колосоподібні суцвіття. Особливого зацікавлення цвітіння декоративнолистого колеусу у квітникарів не викликає.

Вирощування колеусу[ред. | ред. код]

Головна перевага колеусу, крім його строкатої краси — простота у догляді. Ця рослина може вирощуватися як в кімнатних умовах, так і в природі. Колеус садовий найчастіше вирощують як однорічник та при висаджуванні рослини у горщики вона стає багаторічником. Колеус розмножується насіннєвим способом, стеблевими черенками — живцюванням. Висівають насіння краще за все в лютому- березні. При живцюванні від куща відрізаються гілочки близько 10 см, видаляється листя з нижньої частини, саджаються у ґрунт та накриваються поліетиленом чи пластиковою пляшкою для створення парникового ефекту. Коріння з'являється за 8-10 днів, відразу можливо пересаджувати живець на постійне місце. У садовий ґрунт колеуси висаджують тільки після остаточного настання теплих днів. Посадка колеусу не вимагає якихось особливих знань чи навичок. Догляд за колеусом передбачає рясний полив, особливо в літню посуху. У теплу пору року необхідно регулярно обприскувати рослини не під сонячними променями, а в затінку. Взимку в опалювальній кімнаті підтримується вологість повітря. Протягом періоду активного росту колеус не один раз прищипується, що стимулює розгалуження куща, його омолодження. Зі шкідників небезпечні для колеусу тля, павутинні кліщі та білокрилки.

Види колеусів[ред. | ред. код]

Рід колеусів нараховує понад 200 гібридних видів. В основі їх походження — колеус Блюме, що росте в лісах острова Ява. Колеус Блюме (лат.Coleus blumeii) і його численні різновиди є найпопулярнішим серед квітникарів. Це напівчагарник із пагонами заввишки до 80 см, які біля основи з часом дерев'яніють. Найкращі сорти: Чорний дракон — коричнево-фіолетове рифлене по краях листя з червоними прожилками; гібриди серії Візард — колеус Візард Золотий із жовто-салатовим листям, Візард Вечірня Зоря з вогненно-червоним листям і вузькою зеленуватою облямівкою, Візард Нефрит з широкою зеленою облямівкою на білому листі. У кімнатному квітникарстві зазвичай вирощують колеус гібридний (лат.Coleus hybridus) — рослину не дуже велику й невибагливу. Висота колеусу гібридного досягає одного метра, стебло має квадратний переріз. Листя подовжено-овальні з пильчастими краями. Залежно від того, розташована рослина в тіні чи на сонці, колір листя може бути зеленим або бордовим відповідно. Як декоративну ампельну рослину вирощують колеус Ренельта (лат.Coleus rehneltianus) родом зі Шрі-Ланки з пагонами до 50 см завдовжки. Листя у цього виду супротивне, на довгих ніжках, широкосерцеподібне з хвилястими берегами, прикрашені різнокольоровими жилками — жовтими, фіолетовими, коричневими, червоними.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Колеус у саду і в домашніх умовах [Архівовано 20 січня 2018 у Wayback Machine.]
  2. Колеус, кольорова кропива — Coleus [Архівовано 3 січня 2018 у Wayback Machine.]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. International Coleus Society [Архівовано 21 липня 2016 у Wayback Machine.]
  2. Борисова А. В.,Бєрднікова О. В. Кімнатні рослини.- Харків: «Книжковий клуб», 2008.- 320с.
  3. Делла Беффа М. Т. Комнатые растения: Справочник.- М.:ООО «Издательство АСТ»: ООО «Издательство Астрель», 2002.- С.111.
  4. Лимаренко А. Ю., Палеева Т. В. Атлас комнатных растений.-СПб.:Сова;М.:Изд-во Эскимо, 2003.- С.143.

Посилання[ред. | ред. код]