Cruziohyla craspedopus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Cruziohyla craspedopus

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Ряд: Безхвості (Anura)
Родина: Phyllomedusidae
Рід: Cruziohyla
Вид: C. craspedopus
Cruziohyla craspedopus
(Funkhouser, 1957)
Посилання
Вікісховище: Cruziohyla craspedopus
Віківиди: Cruziohyla craspedopus
EOL: 330777
ITIS: 774653
МСОП: 55291
NCBI: 1052691

Cruziohyla craspedopus — вид жаб родини Phyllomedusidae.

Поширення[ред. | ред. код]

Зустрічається Cruziohyla craspedopus нижніх, рідко в середніх ярусах дощових лісів Бразилії, Колумбії, Перу, Еквадору та, можливо, Болівії. Перевагу віддають низинним лісам з густою підстилкою, які розташовані не вище 500 метрів над рівнем моря.[2]

Опис[ред. | ред. код]

Ці жаби виростають до 8-9 см в довжину. Нерухома квакша здається ще більшою ніж є насправді через шкірні складки, яка огортає по периметру все тіло жаби, що відпочиває.

Забарвлення може бути в блакитних і зелено-оливкових тонах, рідше в відтінках пурпурного. Спину і лапки прикрашають світлі вкраплення. Черево і внутрішня сторона лап жовтого кольору з рідкісними чорними смужками або цятками. Шкірні складки ховають яскраве черево жаби від хижаків.

На кінчиках пальців розташовані особливі присоски, що дозволяють утримуватися на слизьких поверхнях навіть вниз головою.

Розмноження[ред. | ред. код]

Шлюбний період зазвичай розтягується більш ніж на півроку — з березня по жовтень, однак жаби завжди вичікують приходу сезону дощів. Першими готовність до спаровування проявляють самці, їхні пронизливі і вельми незвичайні «ква» лунають по всьому лісі. Ікринки відкладає у калюжки в дуплах або розломах повалених дерев, де пуголовкам нічого не загрожуватиме. Через сім місяців від народження квакші перебираються на дерева і більше не повертаються в воду.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Angulo, A., Coloma, L.A., Ron, S., Hoogmoed, M., Castro, F., Rueda, J.V., Cisneros-Heredia, D. & Monteza, J.I. (2004). Cruziohyla craspedopus: інформація на сайті МСОП (англ.) 9 June 2014
  2. Frost, Darrel R. (2014). Cruziohyla craspedopus (Funkhouser, 1957). Amphibian Species of the World: an Online Reference. Version 6.0. American Museum of Natural History. Архів оригіналу за 18 лютого 2014. Процитовано 9 червня 2014.