Cryptotis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Cryptotis
Час існування: пізній міоцен — сучасність
Cryptotis parva
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Плацентарні (Eutheria)
Надряд: Комахоїдні (Insectivora)
Ряд: Мідицеподібні (Soriciformes)
Родина: Мідицеві (Soricidae)
Рід: Cryptotis
(Pomel, 1848)
Посилання
Вікісховище: Cryptotis
EOL: 15050
ITIS: 179970
NCBI: 183660
Fossilworks: 40464

Cryptotis — рід ссавців родини Мідицеві (Soricidae). Об'єднує види, широко поширені в Америці, з них лише один вид, Cryptotis parva проживає північніше Мексики.

Морфологічні особливості[ред. | ред. код]

У них є 30 зубів. Довжина голови й тулуба від 5 до 10 см, хвоста — від 1 до 4 см і вага 4-7 грами, хутро коричневе або чорне зверху, низ часто трохи яскравіший. У них маленькі вуха, що ледве виступають зі шкіри, очі маленькі.

Життя[ред. | ред. код]

Їх пріоритетним середовищем проживання є ліси, деякі види (наприклад, C. parva) знаходяться і в степах. Поживою їм є комахи та інші безхребетні, невеликі хребетні, такі як ящірки і жаби, також падло. Ведуть денний і нічний спосіб життя. Живуть в групах. Принаймні C. parva, найбільш вивчений вид, як відомо, будує гнізда, в яких проживає більше однієї тварини. Ці гнізда можуть бути у самостійно виритих норах або залишені від інших тварин, знаходяться під колодами або в ущелинах скель. Вони майже круглі і вислані сухою травою та листям. Відтворення вивчене тільки для C. parva. Самиця народжує 21—22-денного періоду вагітності близько 5 дитинчат. Потомство ссе молоко 20 днів, і стає статевозрілим за 30—36 днів.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]