DM-12

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Die Panzerabwehrrichtmine 1
Тип протитанкова міна
Походження  ФРН
Історія виробництва
Варіанти PARM 1, PARM 2

DM-12 у Вікісховищі

DM-12 (нім. Die Panzerabwehrrichtmine 1, PARM-1) — протитанкова міна скерованої дії, фактично є реактивною протитанковою гранатою з автоматизованим стартом. Прийнята на озброєння Бундесверу на початку 1990-тих.

Принцип дії[ред. | ред. код]

Міна встановлюється вручну. На тринозі знаходиться пускова установка з протитанковою реактивною гранатою. До пускової установки приєднано оптоволоконний кабель 40 м завдовжки. Коли танк переїздить через кабель (та руйнує його), видається команда на пуск реактивної гранати. Реактивна граната вражає танк в бічну проєкцію.

При використанні пакету електричних акумуляторів міна може бути повторно використана до десяти разів та залишатися в бойовому положенні до 40 діб.

На додачу до кабелю було створено систему датчиків SPIR. Динамічний мікрофон виявляє звуки роботи двигуна (при чому він здатен відрізнити шум вітру, вибухи, інший шум) та вмикає інфрачервоні датчики, які мають вже більше енергоспоживання і заради збереження енергії зазвичай вимкнені.

Два ширококутових інфрачервоних датчика визначають напрямок, з якого рухається ціль, два додаткових датчика визначають швидкість та обчислюють оптимальний час запуску гранати.

PARM-2[ред. | ред. код]

нім. Panzerabwehrrichtmine 2 (PARM-2/ARGES, DM-22) створена в результаті співпраці міжнародного об'єднання компаній з залученням компаній GIAT, Honeywell-Maintal, Dynamit Nobel та Hunting Engineering.

Мала розширити максимальну відстань до цілі до 100 м та інтегрувати систему акустичних та інфрачервоних датчиків.

Бойове застосування[ред. | ред. код]

Російсько-українська війна[ред. | ред. код]

Відомо про успішне застосування даних мін під час повномасштабного російського вторгнення в Україну[1].

Перші випадки застосування даних мін були відомі іще наприкінці квітня 2022 року[2] на Ізюмському напрямку[3], а в серпні 2022 року було поширено відео ураження російської вантажівки[4].

Оператори[ред. | ред. код]

Україна[ред. | ред. код]

В квітні-травні 2022 року ЗМІ повідомляли про надходження до України 2450 одноразових ручних протитанкових гранатометів RGW-90, 1600 протитанкових мін спрямованої дії DM22 та 3000 протиднищевих мін DM31[5]. Вже в квітні були відомі випадки застосування мін DM-22[2].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Військові України показали у дії німецькі міни DM22. Мілітарний. 7 червня 2022.
  2. а б Waldemar Geiger (26 квітня 2022). Deutschland liefert Panzerabwehrrichtminen in die Ukraine. Soldat & Technik.
  3. German DM22 Directional Anti-Tank Mines In Ukraine. The Armourer's Bench. 29 травня 2022.
  4. Німецька міна DM22 уразила вантажівку військових Росії. Мілітарний. 16 серпня 2022.
  5. Німеччина відправила в Україну протитанкові гранатомети та міни. Мілітарний. 17 травня 2022.