Dasymys nudipes

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Dasymys nudipes
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Мишеві (Muridae)
Рід: Dasymys
Вид:
D. nudipes
Біноміальна назва
Dasymys nudipes
(Peters, 1870)

Dasymys nudipesвид гризунів родини мишевих (Muridae). Зустрічається в Анголі, Ботсвані, Намібії та Замбії. Його природні середовища існування — субтропічні або тропічні сезонно вологі або затоплені низинні луки та болота. Йому загрожує втрата середовища проживання.

Опис[ред. | ред. код]

Будучи найбільшим представником роду, вид досягає довжини голови й тулуба від 152 до 205 мм, довжини хвоста від 140 до 186 мм і ваги від 102 до 164 г. Довжина задніх лап становить від 39 до 45 мм, а довжина вух — від 21 до 24 мм. Волосяний покрив на верхній стороні складається з волосків, які мають пурпурний колір біля коренів і охристий на кінчиках. Це призводить до оливково-коричневого вигляду з більш темною середньою спиною, яка є майже чорно-коричневою. Хутро на нижній стороні світло-сіре. Відносно малі й темні вуха волохаті. На темно-коричневому хвості велика луска і дрібні, майже непомітні волоски[2].

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Конструкція цього наземного гризуна являє собою куполоподібну структуру з трави та інших частин рослин, яка з'єднана з коротким тунелем. Екземпляри ведуть переважно нічний спосіб життя і частіше відвідують воду. Їжею служать свіжі пагони очерету і трав, зрідка доповнені комахами. Від пізнього сухого сезону до кінця сезону дощів відомі вагітні самки та гнізда з дитинчатами[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Taylor, P.; Kennerley, R. (2017). Dasymys nudipes. Процитовано 15.11.2021.
  2. а б M.D. Carleton: Dasymys nudipes. In: Jonathan Kingdon, David Happold, Michael Hoffmann, Thomas Butynski, Meredith Happold und Jan Kalina (ред.): Mammals of Africa Volume III. Rodents, Hares and Rabbits. Bloomsbury, London 2013, P. 397–398; ISBN 978-1-4081-2253-2

Посилання[ред. | ред. код]

  • Musser, G.G.; Carleton, M.D. (2005). "Superfamily Muroidea". In Wilson, D.E.; Reeder, D.M (eds.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed.). Johns Hopkins University Press. pp. 894–1531. ISBN 978-0-8018-8221-0.