Dolomedes

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Dolomedes
Доросла самиця Dolomedes triton на поверхні води, Онтаріо, Канада
Доросла самиця Dolomedes triton на поверхні води, Онтаріо, Канада
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Павукоподібні (Arachnida)
Ряд: Павуки (Araneae)
Підряд: Araneomorphae
Родина: Pisauridae
Рід: Dolomedes
Latreille, 1804
Синоніми
Cispiolus

Teippus [1]

Посилання
Вікісховище: Dolomedes
Віківиди: Dolomedes
EOL: 89077
ITIS: 181130
NCBI: 93701
Fossilworks: 268750

Dolomedes — рід великих павуків родини Pisauridae. Павуки зустрічаються поблизу водойм, полюють на дрібних прісноводних тварин, включно з мальками риб, тому часто мають місцеві назви «павуки-риболови», «плотові павуки» тощо. Швидко бігають по поверхні води, непогано плавають. Багатий видами рід, що налічує близько 100 видів, поширених на всіх континентах. В Європі представлений 2 видами.

Опис[ред. | ред. код]

Середнього розміру та великі павуки, тіло яких досягає 1-2 см у довжину, мають довгі та потужні ноги з великими щетинками.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Значна частина видів, хоча й не всі, мешкають поблизу прісних водойм, де активно полюють на водяних та коловодних дрібних тварин: комах, інших павуків, ракоподібних, дрібних хребетних, зокрема пуголовок та мальків риб.

Таксономія[ред. | ред. код]

Типовий вид був описаний шведським арахнологом Карлом Александером Клерком у праці 1757 року «Павуки Швеції[en]» як Araneus plantarius. У 1804 році французький ентомолог П'єр Андре Латрей виділив його в окремий рід, який і назвав Dolomedes.[2]

Різноманіття[ред. | ред. код]

Згідно з каталогом павуків світу Платніка, станом на серпень 2018 року відомо 100 видів роду Dolomedes.[3] Види роду поширені по всьому світу, окрім Антарктиди. Найбільша кількість видів описана зі Східноазійсько-Тихоокеанського регіону: 13 видів мешкають у континентальній Південно-східній Азії та Китаї, 12 на Японських островах, не менше 19 — в острівній Південно-східній Азії, а також 12 видів зустрічаються в Австралії[4] та 4 в Новій Зеландії. 2 види також мешкають в Південній Азії, 3 — в Центральній та Північній, 3 на Близькому Сході та в Північній Африці. Фауна тропічної Африки нараховує 19 видів. В Північній Америці відомо 8 видів, по 4 виявлено в Центральній та Південній Америці.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]