Eneli

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Eneli
Ім'я при народженні рум. Ileana-Maria Popescu
Псевдо Eneli
Народилася 1995
Країна  Румунія
Діяльність оперна співачка
Знання мов румунська

Іляна-Марія Попеску (рум. Ileana-Maria Popescu; нар. 1995), відома під псевдонімом Eneli, — румунська співачка та автор текстів.

Перший контакт з музикою[ред. | ред. код]

Співачка почала співати в церковному хорі у віці 5 років[1]. У 14 років вступила до Школи народного мистецтва в Тиргу-Жіу, своєму рідному місті[1]. В 11-му класі майже рік відвідувала уроки вокалу в приватній школі в Бухаресті[2]. У 2010 році почала публікувати відео в Інтернеті на YouTube, а потім проводила концерти в рідному місті[3]. У 2013 році, коли ще проживала у Тиргу-Жіу, записала кавер на пісню Джессі Джей «Who You Are», яку опублікувала на YouTube, де вона набрала кілька тисяч переглядів, що дозволило згадати її ім'я у кількох статтях і навіть у телешоу[1].

У минулому Eneli була солісткою двох гуртів: Paperglass і Seventh Zone в Тиргу-Жіу[2]. У 2014—2017 роках Енелі вивчала комунікацію та зв'язки з громадськістю на факультеті журналістики та комунікаційних наук Бухарестського університету[2]. Восени 2017 року почала вивчати написання пісень/композицій музики в Лондоні в Інституті сучасного музичного виконавства на магістерській програмі.

Музична кар'єра[ред. | ред. код]

Eneli співпрацювала з молдовським продюсером і ді-джеєм Vanotek, з яким випустила чотири треки[4]. «Tell Me Who», сингл, випущений у березні 2017 року, слова якої були створені Eneli[5], мав успіх як у Румунії, так і за кордоном. Пісня потрапила в чарти Румунії, Росії, Польщі та України та має понад 8,7 мільйонів переглядів на YouTube[6]. Ремікс «Tell Me Who» від петербурзьких DJ Slider & Magnit посів 6-те місце в чарті Shazam Росія і 9-те місце в чарті Shazam Казахстан[7]. «Vision», «Tara» і «Back to Me» є з дебютного альбому Vanotek «No Sleep», і були створені двома артистами. Як і «Tell Me Who», трек «Back to Me» ліцензований Ultra Music, звукозаписним лейблом у Сполучених Штатах, який зосереджується на електронній танцювальній музиці[8].

Разом із турецьким продюсером Махмутом Орханом Eneli випустила трек «Save Me» на YouTube-каналі Ultra Music. Трек зібрав понад 90 мільйонів переглядів і також написаний Eneli[9]. З піснею «Mhm Mhm» Мануель Ріва та Eneli піднялися на 3-тє місце в чарті Billboard Club Breakout у Сполучених Штатах[10]. Пісня була номінована в 2016 році на MTV Europe Music Awards у категорії «Найкращий румунський виконавець». У Румунії сингл пробув 21 тиждень у топ-10, досягнувши 3-го місця.

Крім цих спільних робіт, артистка також випустила кілька пісень для сольного проекту, як самостійний виконавець («Chasing you», «Follow Me», «Cold»).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Eneli. Virgin Radio Romania.
  2. а б в Mihaela Floroiu (5 octombrie 2016). Eneli, târgujianca talentată care a cucerit topurile muzicale! „Contează cum simt oamenii muzica pe care o scriu. Fiecare melodie are o poveste”. Impact în Gorj.
  3. Videoclip oficial: Vanotek feat. Eneli - Back to Me. InfoMusic. 26 februarie 2018.
  4. Vanotek și Eneli au lansat 3 piese împreună. Ascultă-le aici!. Radio ZU. 23 noiembrie 2017.
  5. Vanotek feat. Eneli – Tell Me Who. Europa FM. Архів оригіналу за 9 березня 2018. Процитовано 8 березня 2018.
  6. Vanotek feat. Eneli - Tell Me Who. YouTube. 1 martie 2017.
  7. Vanotek feat. Eneli – Tell Me Who – pe locul 6 în top Shazam Rusia și pe locul 9 ​în top Shazam Kazahstan. Radio Crazy. 4 august 2017.
  8. Vanotek lansează single-ul „Back to Me” feat. Eneli: piesa este licențiată la Ultra Music. Un site de muzică. 23 februarie 2018.
  9. VIDEO: Mai ții minte piesele lor? Mahmut Orhan și Eneli lansează o colaborare FORZĂ!. Radio ZU.
  10. După Inna și Alexandra Stan, Manuel Riva & Eneli fac istorie în Topul Billboard. ProFM.