Ex gratia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ex gratia (іноді ex-gratia) — латинський вираз (буквально — з милості), що використовується найчастіше в юридичному контексті.[1] Коли щось зроблено ex gratia, це зроблено добровільно, з милості, від доброти спонукань. Юридична або фізична особа, яка здійснює такі виплати, не визнає за собою ніякої юридичної відповідальності.

Приклади застосування[ред. | ред. код]

  • Прем'єр-міністр Малайзії Абдулла Ахмад Бадаві оголосив у червні 2008 року невизначені виплати ex gratia суддям, які постраждали під час конституційної кризи в Малайзії 1988 року.
  • Авіакомпанія Малайзія запропонувала виплатити співчуття (ex gratia) за кордон у розмірі 50 000 доларів США сім'ям кожного пасажира на борту відсутнього (передбачуваного аварійного) польоту MH370, але ті, хто постраждав, вважали умови неприйнятними і попросили авіакомпанію переглянути їх.
  • У 2016 році уряд Нової Зеландії нагородив Девіда Бейна за екстративну виплату 925 тисяч доларів (ex gratia). Поки Бейн був виправданий у вбивстві своєї сім'ї в повторному розгляді, проведеному у 2009 році, захист не зміг довести свою невинуватість.
  1. Ухаль, М. М. (2008). Латинсько-український та українсько-латинський словник юридичної фразеології. Мукачево: "Карпатська Вежа". с. 272.