Foobar

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Терміни foobar (читається фубар), fubar, або foo, bar, baz і qux (альтернативно - quux) деколи використовуються як екземплифіканти (що в цьому випадку те саме, що й метасинтаксична змінна) в програмуванні або документації, що пов'язана з комп'ютерами.[1] Вони використовуються для назв таких сутностей як змінна, функція, та команда, чиї призначення є неважливі і вони служать лише для демонстрації концепції. Слова самі по собі не мають ніякого сенсу в такому використанні. Foobar деколи використовується окремо; foo, bar, і baz деколи використовуються в цьому порядку, якщо потрібно багато змінних.

У прикладах комп'ютерного програмування та псевдокоду їх використання буває різним; в деяких колах вони використовуються екстенсивно, багато хто надає перевагу описовим назвам, інші використовують одиночні літери. Ерік Стівен Реймонд назвав цей термін(и) "важливим хакеризмом" поруч з kludge і cruft.[2]

Історія і етимологія[ред. | ред. код]

Слово foo як беззмістовне бере початок в 1930 роках, воєнний термін FUBAR виник в 1940-ві, а використання foo в контексті програмування почалось завдяки Tech Model Railroad Club в кінці 1960-х років.

FUBAR (пізніше: foobarfoobarbizbaz тощо) — американське скорочення фрази «Fucked up beyond any recognition/all repair». В літературному перекладі означає "все дуже-дуже погано". Згідно з деякими джерелами, це скорочення вигадано рядовим складом американської армії під час Другої Світової Війни, як незле висміювання військових скорочень.

Аналоги[ред. | ред. код]

Також існує ряд аналогічних "військових" абревіатур:

  • SNAFU — situation normal: all fucked up («ситуація в нормі: все погано»).
  • TARFU — things are really fucked up. («а зараз дійсно, все погано»).
  • SNAFUBAR — situation normal: all fucked up beyond any recognition («ситуація в нормі: діла, дійсно, дуже погані »).
  • FIDO — fuck it, drive on («до біса, йдемо/робимо далі»).

В первинному, військовому значенні, в американський армії залишилося три скорочення, по мірі посилення проблем:

  1. SNAFU ( «та все як завжди»)
  2. TARFU ( «є деякі труднощі»)
  3. FUBAR (коли все дуже погано: «немає таких слів, щоб описати як погано»)

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. D. Eastlake III та ін. (2001). Etymology of "Foo". Internet Engineering Task Force. Архів оригіналу за 29 вересня 2018. Процитовано 5 листопада 2007. {{cite web}}: Явне використання «та ін.» у: |author= (довідка)
  2. Eric S. Raymond (1996). The New Hacker's Dictionary. MIT Press. ISBN 0-262-68092-0. Архів оригіналу за 11 травня 2011. Процитовано 2 лютого 2013.

Посилання[ред. | ред. код]

3. Etymology of "Foo" http://tools.ietf.org/html/rfc3092 [Архівовано 22 червня 2015 у Wayback Machine.]