Джордж Едуард Массі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з George Edward Massee)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джордж Едуард Массі
Народився 20 грудня 1845(1845-12-20)
Scampstond, Райдейлd, Північний Йоркшир[d], Північний Йоркшир, Англія, Сполучене Королівство
Помер 16 грудня 1917(1917-12-16) (71 рік)
Лондон, Сполучене Королівство
Місце проживання Англія
Країна  Сполучене Королівство
Діяльність ботанік, міколог, науковий ілюстратор
Галузь мікологія
Діти Ivy Masseed[1]
Нагороди

CMNS: Джордж Едуард Массі у Вікісховищі
Систематик живої природи
Автор найменувань низки ботанічних таксонів. У ботанічній (бінарній) номенклатурі ці назви доповнюються скороченням «Massee».
Персональна сторінка на сайті IPNI

George Edward Massee на Віківидах
Сторінка на Віківидах
George Edward Massee на Вікісховищі
Зображення на Вікісховищі

Джордж Едуард Массі (англ. George Edward Massee; 18501917) — англійський міколог, ліхенолог, ботанік. Поряд з Майлзом Берклі і Мордехаєм Куком вважається одним з провідних мікологів Англії XIX століття.

Біографія[ред. | ред. код]

Джордж Едуард Массі народився 20 грудня 1850 року в селі Скемпстон у східному Йоркширі. Навчався у школі у Йоркширі, працював на батьківській фермі. У дитинстві Массі зацікавився ботанікою та вищими грибами, став створювати барвисті малюнки. Потім Массі навчався у Йоркській школі живопису, отримав медаль за свої барвисті малюнки диких квітів.

Першу журнальну публікацію написав у 1867 році у віці 16 років. Вона була видана в журналі Intellectual Observer і була присвячена дятлам Великої Британії (вона так і називалася British Woodpeckers). Потім він деякий час навчався в коледжі Даунінг у Кембриджському університеті, проте залишив його, не отримавши жодного вченого ступеня.

За підтримки родича матері, ботаніка Річарда Спрюса (1817—1893), Массі вирушив до Південної та Центральної Америки для збору орхідей. Він приплив у місто Кіто, потім вирушив угору річкою Напо. Протягом трьох тижнів Массі хворів на дизентерію, проте його вилікувала індіанка. Потім Массі повернувся до Європи .

Массі був членом Французького Іноземного легіону під час Франко-прусської війни, проте в активних бойових діях не брав участі. Массі, єдиний син у сім'ї, знову почав працювати на фермі. Після смерті батька Массі з матір'ю переїхали до Скарборо, де він викладав ботаніку, вивчав геологію.

Массі познайомився з Мордехаєм Куком, який згодом використовував багато його малюнків у книзі Illustrations. Перша публікація Массі, присвячена грибам, була видана в 1880 в журналі Science Gossip. Потім він був призначений лектором з еволюції та ботаніки в Лондонському Ліннеївському товаристві. Массі працював у гербарії Ботанічних садів К'ю. Після відставки Кука Джордж став асистентом з таємношлюбних рослин в Садах.

З 1892 по 1894 рік Массі був головним редактором журналу Grevillea, після чого він перестав випускатися. У 1896 році його було обрано першим президентом Британського мікологічного товариства. У 1911 та 1913 роках було видано книги Массі, ілюстрації до яких були створені його дочкою, Айві Массі. У 1915 році Массі пішов на пенсію і переїхав до Севеноукса.

Джордж Едуард Массі помер 16 грудня 1917 року в Севеноуксі.

Пологи та деякі види грибів, названі на честь Массі[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. West-Riding Consolidated Naturalists' Society, Yorkshire Naturalists' Union The Naturalist: Journal of Natural History for the North of EnglandLondon: 1865. — ISSN 0028-0771

Література[ред. | ред. код]

  • Ramsbottom, J. George Edward Massee (1850-1917) // Transactions of the British Mycological Society[en] : journal. — Elsevier, 1917. — Vol. 5, no. 3 (4 May). — P. 469—473.
  • Stafleu, F.A., Cowan, R.S. Taxonomic Literature. — Utrecht : Bohn, Scheltema & Holkema, 1981. — Т. 3. — P. 359—361.