Glulx

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Glulx це 32-розрядна портативна віртуальна машина, що призначена для написання та відтворення інтерактивної літератури. Вона була розроблена Ендрю Плоткіним, щоб зняти деякі обмеження формату Z-machine. Наприклад, Z-машина використовує 16-розрядні цілі числа, через що її оперативна пам'ять обмежена 64 КБ. Своєю чергою Glulx нативно підтримує 32-розрядні цілі числа та має 32-розрядний адресний простір, що дозволяє адресувати гігабайти пам'яті. Програми Glulx зазвичай використовують Glk API для вводу та виводу. У останні роки Glulx обігнав Z-машину за кількістю опублікованих робіт.

Компілятори та інтерпретатори

[ред. | ред. код]

Компілятор Inform, починаючи з версії 6.30, може створювати файли історій для Z-machine або Glulx. Іспанська система розробки інтерактивної фантастики Superglús також використовує Glulx.

Еталонним інтерпретатором є Glulxe Ендрю Плоткіна[1] але часто використовується інтерпретатор Git, оскільки він дещо швидший.[2] Існує також інтерпретатор на JavaScript під назвою Quixe.[3]

Типи файлів і MIME

[ред. | ред. код]

Тип MIME для Glulx — «application/x-glulx». Файли Glulx мають розширення .ulx, але вони зазвичай архівуються в пакетах Blorb. Для пакетів Blorb, що містять роботу Glulx, прийнятні розширення файлів: .gblorb, .glb, .blorb і .blb. Перші два розширення призначені для полегшення інтерпретаторам визначення типу гри у файлі Blorb.

Твори опубліковані в Glulx

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]
  1. Glulxe: The Glulx VM interpreter. GitHub. 25 October 2021.
  2. Git: Fast Glulx interpreter, originally written by Iain Merrick. GitHub. 1 June 2024.
  3. Quixe: A Glulx VM interpreter written in JavaScript. GitHub. 1 June 2024.
  4. Emily Short (2012). Counterfeit Monkey. Credits.

Посилання

[ред. | ред. код]