Grallistrix geleches

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Grallistrix geleches
Час існування: голоцен
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Совоподібні (Strigiformes)
Родина: Совові (Strigidae)
Рід: Grallistrix
Вид: G. geleches
Grallistrix geleches
Olson & James, 1991
Положення острова Молокаї
Положення острова Молокаї
Посилання
Віківиди: Grallistrix geleches
Fossilworks: 336230

Grallistrix geleches (сова молокайська) — вимерлий вид совоподібних птахів родини совових (Strigidae). Вид був описаний у 1991 році за викопними рештками, знайденими на острові Молокаї в архіпелазі Гавайських островів.

Опис[ред. | ред. код]

Молокайські сови були відносно стрункими совами з довгими кігтями і пазурями. У них були короткі крила, які дозволяли птахам спритно маневрувати між деревами і відносно вузький череп. Молокайські сови були найбільшими серез гавайських сов, за розмірами вони були подібними до сірих сов. Цим птахам був притаманний статевий диморфізм, відсутній у інших представників роду.

Екологія[ред. | ред. код]

На відміну від більшості інших сов, молокайські сови вели переважно денний спосіб життя. Це пов'язано з відсутністю на острові наземних ссавців, які б вели присмерковий або нічний спосіб життя. Кауайські сови полювали на дрібних, рухливих співочих птахів, що вели денний спосіб життя, зокрема на мамоєвих, яких ловили в польоті. Єдині не горобцеподібні птахи, рештки яких були знайдені в погадках цих сов, були пастушки Porzana menehune. Кауайські сови, ймовірно, гніздилися на землі, через що вони були особливо вразливими до появи на острові інвазивних хижих ссавців. Вони вимерли незабаром після появи на острові полінезійців, які привезли на острів свиней і малих пацюків.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Storrs L. Olson, Helen F. James: Descriptions of thirty-two new Species of Birds from the Hawaiian Islands. In: Ornithological Monographs 45, Juni 1991. ISBN 0-935868-54-2. (Online verfügbar als PDF)
  • Harold Douglas Pratt: The Hawaiian honeycreepers: Drepanidinae. Oxford University Press, 2005. ISBN 019854653X
  • Alan C. Ziegler: Hawaiian natural history, ecology, and evolution. University of Hawaii Press, 2002. ISBN 0824821904