Grammomys dolichurus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Grammomys dolichurus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Мишеві (Muridae)
Рід: Grammomys
Вид:
G. dolichurus
Біноміальна назва
Grammomys dolichurus
(Smuts, 1832)

Grammomys dolichurusвид гризунів родини мишевих (Muridae). Він зустрічається в Анголі, Бурунді, Демократичній Республіці Конго, Кенії, Малаві, Мозамбіку, Руанді, ПАР, Південному Судані, Есватіні, Танзанії, Замбії та Зімбабве. Його природними середовищами існування є субтропічні чи тропічні сухі ліси, субтропічні чи тропічні вологі рівнинні ліси, субтропічні чи тропічні сухі чагарники, субтропічні чи тропічні вологі чагарники, субтропічні чи тропічні високогірні чагарники, субтропічні чи тропічні сухі низинні луки, орні землі, пасовища та міські райони.

Опис[ред. | ред. код]

Дрібний гризун з довжиною голови й тулуба від 98 до 130 мм, довжиною хвоста від 134 до 205 мм, довжиною лапи від 22 до 27 мм, довжиною вух від 14 до 22 мм і вага до 60 г[1]. Верхня частина тіла змінюється від червоно-коричневого до темно-сірого, з червонуватими відблисками на нижній частині спини. Черевна частина і задня частина ніг білі. Лінія поділу по боках чітка. Хвіст довший за голову і тулуб.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це деревний і нічний вид. Він будує кулясті гнізда, сплетені з грубої трави з тонким внутрішнім покриттям із жованої трави, у дуплах дерев, людських житлах і клубках рослинності висотою до 4 метрів. Харчується частинами рослин. Розмножується південним літом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. J.D.Skinner & Christian T.Chimimba, the Mammals of the Southern African Sub-region, 3rd Edition, Cambridge University Press, 2005, ISBN 9780521844185.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Musser, G.G.; Carleton, M.D. (2005). "Superfamily Muroidea". In Wilson, D.E.; Reeder, D.M (eds.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed.). Johns Hopkins University Press. P. 894–1531. ISBN 978-0-8018-8221-0.
  • Taylor, P. & Boitani, L. 2004. Grammomys dolichurus. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 19 July 2007.