Halmaheramys bokimekot

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Halmaheramys bokimekot
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Мишеві (Muridae)
Рід: Halmaheramys
Вид:
H. bokimekot
Біноміальна назва
Halmaheramys bokimekot
P.-H. Fabre, Pagès, Musser, Fitriana, Fjeldså, Jennings, Jønsson, Kennedy, Michaux, Semiadi, & Supriatna, 2013[1]

Halmaheramys bokimekotвид пацюків (Rattini), що живе на о. Хальмахера, Індонезія.

Середовище проживання

[ред. | ред. код]

Типовий зразок було зібрано в місцевості Бокі Мекот, що лежить за 15 км на північний захід від села Сагеа (центральна Хальмахера, острів Хальмахера, Північні Молуккські острови, Індонезія), на висоті 723 м над рівнем моря (Фабр та ін. 2013). Наразі це єдина відома місцевість, де було зібрано ще п'ять екземплярів на висоті від 700 до 750 м над рівнем моря у тій самій подорожі 2010 року (Fabre et al. 2013). Fabre та ін. (2013) припускають, що вид буде зустрічатися на більш широкій території, де зберігаються відповідні лісові середовища існування, наприклад, в Хальмахері, і, можливо, на сусідніх островах з близькими біогеографічними асоціаціями Хальмахера (наприклад, Бакан, Моротаї, Тернате і Тідор)[2].

Бокі-Мекот – це гірська місцевість, багата на вапняк, густого первинного низинного вічнозеленого лісу та ділянок відкритого старого вторинного зростання. Усі екземпляри були виловлені в первинному лісі на висоті близько 700 м. Виходячи з невеликого вмісту шлунка, цей вид, швидше за все, всеїдний. Його зовнішня морфологія, з коротким хвостом, а також довгими задніми лапами, ймовірно, свідчить про те, що він веде наземний спосіб життя[2].

Загрози й охорона

[ред. | ред. код]

Цей гірський район стикається з екологічними загрозами через видобуток і лісозаготівлю. Великий проект з видобутку нікелю зараз відбувається в районі затоки Веда, який може включати частину географічного ареалу H. bokimekot. Невідомо, чи існує цей вид на заповідних територіях[2].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Fabre, P. H., Pagès, M., Musser, G. G., Fitriana, Y. S., Fjeldså, J., Jennings, A., ... & Supriatna, N. (2013). A new genus of rodent from Wallacea (Rodentia: Muridae: Murinae: Rattini), and its implication for biogeography and Indo-Pacific Rattini systematics. Zoological Journal of the Linnean Society, 169(2), 408–447
  2. а б в Kennerley, R.; Fabre, P. (2020). Halmaheramys bokimekot. The IUCN. Процитовано 15.05.2022. (англ.)