Колібрі-німфа колумбійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Heliangelus clarisse)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-німфа колумбійський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Lesbiini
Рід: Колібрі-німфа (Heliangelus)
Вид: Колібрі-німфа колумбійський
Heliangelus clarisse
(Longuemare, 1841)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Ornismya clarisse
Heliangelus amethysticollis clarisse
Посилання
Вікісховище: Heliangelus clarisse
Віківиди: Heliangelus clarisse
EOL: 4381227
ITIS: 1149421
МСОП: 60859989

Колі́брі-ні́мфа колумбійський[2] (Heliangelus clarisse) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae). Мешкає в Колумбії і Венесуелі. Раніше вважалися конспецифічними з аметистовим колібрі-німфою, однак був визнаний окремим видом.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 9,4 см, вага 5-8 г. У самців тім'я і верхня частина тіла темно-бронзово-зелені, над дзьобом вузька синьо-зелена пляма, за очима невеликі білі плями. На горлі і верхній частині грудей є рожева пляма, окаймлена знизу білою смугою. Решта нижньої частини тіла темно-охриста, поцяткована округлими зеленими плямами. Центральні стернові пера темно-бронзово-зелені, крайні стернові пера чорнуваті, іноді з блідими кінчиками. Дзьоб прямий, чорнуватий, довжиною 18 мм. У самиць горло тьмяно-коричневе, поцятковане рудуватими або бронзово-зеленими плямками, живіт у них менш плямистий. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць.

У самців підвиду H. c. violiceps обличчя синє, пляма на горлі пурпурова. У самиць цього підвида обличчя тьмяне, коричнева пляма на горлі менша, відділена темно-зеленою смугою від білою смуги на нижній частині грудей. У самців підвиду H. c. verdiscutus обличчя смарагдово-зелене, тім'я темно-бронзово-фіолетове, пляма на горлі зверху окаймлена темною смугою. У самиць пляма на горлі менша, зверху і знизу окаймлена темно-зелено смугою.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють три підвиди:[3]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Колумбійські колібрі-німфи живуть на узліссях вологих гірських тропічних лісів, хмарних і карликових лісів, у високогірних чагарникових заростях в долинах гірських струмків і на високогірних луках парамо. Зустрічаються на висоті від 1800 до 3600 м над рівнем моря. Ведуть переважно осілий спосіб життя.

Колумбійські колібрі-німфи живляться нектаром квітів, а також комахами, яких ловлять в польоті. Захищають кормові території, багаті на нектар. Шукають їжу на висоті до 6 м над землею. Сезон розмноження триває з травня по серпень. Гніздо чашоподібне, робиться з тонких рослинних волокон і моху, підвішується під листом, що закриває його від дощу. В кладці 2 яйця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Heliangelus clarisse: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 01 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 01 листопада 2022.