Колібрі-німфа малий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Heliangelus micraster)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-німфа малий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Lesbiini
Рід: Колібрі-німфа (Heliangelus)
Вид: Колібрі-німфа малий
Heliangelus micraster
Gould, 1872
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Heliangelus micraster
Віківиди: Heliangelus micraster
ITIS: 693167
МСОП: 22729181
NCBI: 689216

Колі́брі-ні́мфа малий[2] (Heliangelus micraster) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae). Мешкає в Еквадорі і Перу.

Опис[ред. | ред. код]

Малі колібрі-німфи

Довжина самців становить 11 см, самиць 9,5-10 см, вага 3,6-4,1 г. У самців верхня частина тіла темно-зелена з металевим відблиском, над дзьобом блискуча синьо-зелена пляма, за очима малопомітні білі плямки. Підборіддя темно-пурпурово-синє, на горлі і верхній частині грудей жовтувато-оранжева пляма з блискучими смарагдово-зеленими краями. Нижня частина грудей темно-зелена з металевим відблиском, живіт сіруватий, гузка білувата. Центральні стернові пера бронзово-зелені, крайні стернові пера синювато-чорні. Дзьоб прямий, чорний, довжиною 15 мм.

У самиць синьо-зелена пляма на обличчі відсутня, підборіддя у них чорнувате, горло біле, поцятковане зеленими або темно-сірими плямками, іноді кількома червонувато-оранжевими плямами. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць, однак у молодих самців чорнувата пляма на підборідді відсутня. У самців підвиду H. m. cutervensis пляма на горлі червонувато-оранжева.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

  • H. m. micraster Gould, 1872 — східні схили Анд в Еквадорі (на південь від заходу Морона-Сантьяго) і північному Перу;
  • H. m. cutervensis (Simon, 1921) — Анди на північному заході Перу (Кахамарка).

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Малі колібрі-німфи живуть у вологих гірських тропічних і хмарних лісах та на узліссях, зокрема в горах Кордильєра-дель-Кондор[en]. Зустрічаються на висоті від 2300 до 3400 м над рівнем моря. Ведуть переважно осілий спосіб життя, під час негніздового періоду зустрічаються у більш широкому висотному діапазоні.

Малі колібрі-німфи живляться нектаром квітучих рослин, а також комахами, яких ловлять в польоті. Під час живлення нектаром птахи чіпляються лапами за суцвіття. Захищають кормові території. Сезон розмноження в Еквадорі триває з січня по травень. В кладці 2 яйця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Heliangelus micraster: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 01 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 01 листопада 2022.