Historia Naturalis Brasiliae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Обкладинка книги Historia Naturalis Brasiliae

Historia Naturalis Brasiliae, написана в першому варіанті латиною — перша книга про медицину та природу Бразилії, опублікована в 1648 році голландцем Гільєрмо Пісо, що заснувався на роботах німецьких дослідників Ґеорга Макграфа, Г. Ґратільзіо і Жана де Лаета, та присвячена графу Йогану Мауріцу ван Нассау-Зігену.

Хоча автори і посилаються на Бразилію загалом, насправді вони описують виключно прибережну смугу Північно-східного регіону країни, окуповану Голландською Вест-Індійською компанією.

Книга була видана під редакцією: Lugdun.[1] Batavorum : Apud Franciscum Hackium; et Amstelodami [2]: Apud Lud. Elzevirium — ймовірно мешканцями описаних місць.

Робота складається з одного тому, в оригінальному виданні 40 см заввишки[3], із повною назвою на обкладинці: «Historia naturalis Brasiliae… : in qua non tantum plantae et animalia, sed et indigenarum morbi, ingenia et mores describuntur et iconibus supra quingentas illustrantur».

Зміст[ред. | ред. код]

Робота складається з двох частин. Перша, під назвою De Medicina Brasiliensi, належить авторству Гільєрмо Пісо. Ця частина розділена на чотири книги, що зосереджуються на таких темах[4]:

  1. Про клімат, водні ресурси та місця.
  2. Про ендемічні хвороби.
  3. Про отрути та протиотрути.
  4. Про володіння місцевих індіанців.

Друга частина роботи, під назвою História rerum naturalium Brasiliae, складається з чотирьох книг під авторством Ґеорга Макграфа. Книги описують такі теми[4]:

Авторство останньої книги належить Жану де Лаету, вона описує етнографічні та лінгвістичні аспекти. Словник мови тупі, складений Жозе ді Аншіета, доповнює цю книгу[4].

Присвячення[ред. | ред. код]

Хоча книга була присвячена Нассау, серед тих, кому ще присвячена книга, також згадується принц Вільгельм (або Ґільйом) Оранжський, який авторизував публікацію. У книзі Пісо звертається до нього:

Ми вдячні вам; під вашим добрим керівництвом ми будуємо цю провінцію, те, що ми приплили сюди, було великим ділом; зараз ми плаваємо морями, де нам загрожували залізом та смертю, через це ми маємо не тільки багатство золота й коштовних товарів, але й значну силу наших військ.

Слова Пісо до читача повертаються до робіт його колеги Маркграфа, згадуючи, що той активно співробітничав у дослідженнях на відкритому повітрі, на природі, потім до Ґратільзіо, математика, що виконував дослідження з географії, астрономії та натуральної історії — обидва вже померли на момент публікації. Натуральна історія, як у ті часи називалися природничі науки, що ставила своєю метою опис природи та її взаємодію з людиною, як і опис диких тварин, була описана у співпраці з Жаном де Лаетом, що також помер до моменту публікації.

Пісо підкреслює:

І тому присвячуємо померлим належну пошану і хочу зберегти їхню посмертну роботу незмінною, я лише додаю до неї мої коментарі.

Книга I — Розповідає про клімат, водні ресурси та місця Бразилії[ред. | ред. код]

Обкладинка роботи
Бразилія, без сумніву, — найщедріша частина всієї Америки, відома перш за все через свою приємну та здорову природу, що може чесно суперничати з Європою та Азією, завдяки своєму клімату та водам.


Виноски[ред. | ред. код]

  1. «Lugdun.» — скорочення від Lugdunum — латинська назва французькаого міста Ліона
  2. «Amstelodami» — латинська назва Амстердама
  3. Дов. Зовнішні посилання
  4. а б в Leonardo Dantas Silva, João Maurício de Nassau e os Livros [Архівовано 31 січня 2008 у Wayback Machine.]