International Plant Names Index

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з IPNI)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
International Plant Names Index
Логотип
Логотип
Посилання ipni.org
Комерційний Ні
Тип База даних
Реєстрація Не потрібно
Мови англійська
Власник Plant Names Project
Засновник Королівські ботанічні сади в К'ю, Harvard University Herbariad і Australian National Herbariumd
Автор Королівські ботанічні сади в К'ю, Гербарій Гарвардського університету, Австралійський національний гербарій
Започатковано 1999
Рейтинг Alexa 542 480[1]

International Plant Names Index (IPNI; можливий переклад — Міжнародний індекс наукових назв рослин) — сайт в мережі Інтернет, котрий забезпечує доступ до бази даних наукових назв рослин. Ресурс створено з метою стандартизації інформації, пов'язаної з ботанічною номенклатурою. База даних містить назви квіткових рослин та папоротей, котрі використовуються біологічною систематикою. Найбільш повно представлено назви таксонів рангу виду і роду. База містить основні бібліографічні відомості про першоджерела, де було вжито ці назви. Стандартні скорочення імен авторів назв рослин подаються згідно з рекомендаціями Міжнародного кодексу ботанічної номенклатури (ICBN) і на основі даних книги «Authors of Plant Names»[2], котрі оновлюються і доповнюються.

Сайт і база даних створені сумісно трьома організаціями: Королівськими ботанічними садами К'ю (Index Kewensis), Гербарієм Гарвардського університету (Harvard University Herbaria) та Австралійським національним гербарієм (Australian National Herbarium), котрі надали ботанічні відомості для цього ресурсу.

Сайт розпочав свою роботу у 1999 році. Доступ до інформації, розміщеної у база даних сайту, надається безоплатно. Ресурс подає назви рослин, котрі траплялись у наукових публікаціях, але не регламентує їх використання у ботанічній номенклатурі.

Подібний проєкт Index Fungorum містить відомості про назви грибів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Alexa.com — 1996.
  2. Brummitt R. K., Powell C. E. Authors of Plant Names.- Kew: Royal Botanic Gardens, 1992, reprinted 1996.- 732 p.- ISBN 1-84246-085-4

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]