Janjucetus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Janjucetus
Період існування: пізній олігоцен
Череп Janjucetus hunderi в Мельбурнському музеї
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Парнокопитні (Artiodactyla)
Інфраряд: Китоподібні (Cetacea)
Родина: Mammalodontidae
Рід: Janjucetus
Вид:
Janjucetus (J. hunderi)
Біноміальна назва
Janjucetus hunderi

Janjucetus — це вимерлий рід китоподібних і вусатий кит (Mysticeti), з пізнього олігоцену близько 25 мільйонів років тому біля південно-східної Австралії, який містить один вид J. hunderi. На відміну від сучасних містицитів, він мав великі зуби для захоплення та подрібнення здобичі, а також не мав вус, тому, ймовірно, був хижаком, який захоплював великих одиночних тварин, а не фільтрував їх. Однак його зуби, можливо, зчепилися, як у сучасного тюленя-крабоїда, що живиться фільтрацією (Lobodon carcinophaga). Як вусаті кити, Janjucetus не міг ехолокувати; однак у нього були незвичайно великі очі, і тому, ймовірно, мав гострий зір. Єдиний екземпляр був знайдений на пляжі Ян-Юк, де також були виявлені останки вимерлих китів Маммалодона, Проскуалодона та Вайпатії.

Опис[ред. | ред. код]

За оцінками Janjucetus був приблизно 3.5 м у довжину, розміром приблизно з сучасних афалін (Tursiops) і набагато меншим, ніж будь-який живий вусатий кит. Морда була широка і трикутна, не була сплющена або витягнута, як у сучасних вусатих китів. Верхня щелепа (верхня щелепа) становила близько 79% морди. Дві половини нижньої щелепи були зрощені (нижньощелепний симфіз), на відміну від гнучкого нижньощелепного симфізу сучасних вусатих китів, що дозволяє їм значно збільшити розмір ротової порожнини. Порівняно з археоцетами, примітивними китами, морда ширша, що, можливо, було попередником великого рота сучасних вусатих китів. Як і інші вусаті кити, Janjucetus не володів здатністю до ехолокації; проте, можливо, у нього була велика лінія жиру вздовж нижньої щелепи, подібна до сучасних зубатих китів (Odontoceti), що означало б, що він міг розпізнавати ультразвукові сигнали. У нього були незвичайно великі очі для вусатих китів порівняно з розміром його тіла, які були розташовані високо на черепі; ймовірно, він покладався на хороший зір замість ехолокації для навігації[1][2][3].

У Janjucetus не було вус, а замість нього були великі зуби. Різці та ікла утворювали ряд конічних колючих зубів, а премоляри та моляри мали форму зубчастих лез. Зуби були глибоко вкорінені, а щічні зуби мали два корені, можливо, пристосування для поводження з великою здобиччю. Зуби зменшилися в розмірі до задньої частини рота. Він мав чотири або шість різців, два ікла, вісім премолярів і чотири або шість молярів на верхній щелепі. Зуби мали емаль з сильними ребрами, а верхні зуби були розставлені ширше, ніж нижні[1]. Ці зуби, можливо, демонструють, наскільки високоспеціалізованим був Janjucetus для своєї ніші, або вказують на те, що це був еволюційний тупик, враховуючи подальше поширення вусатих китів[4].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Fitzgerald, Erich M. G. (2006). A bizarre new toothed mysticete (Cetacea) from Australia and the early evolution of baleen whales. Proceedings of the Royal Society B. 273 (1604): 2955—2963. doi:10.1098/rspb.2006.3664. PMC 1639514. PMID 17015308.
  2. Fitzgerald, E. M. G. (2011). Archaeocete-like jaws in a baleen whale. Biology Letters. 8 (1): 94—96. doi:10.1098/rsbl.2011.0690. PMC 3259978. PMID 21849306.
  3. Berta, A.; Lanzetti, A.; Ekdale, E. G.; Deméré, T. A. (2016). From teeth to baleen and raptorial to bulk filter feeding in mysticete cetaceans: the role of paleontological, genetic, and geochemical data in feeding evolution and ecology. Integrative and Comparative Biology. 56 (6): 1271—1284. doi:10.1093/icb/icw128. PMID 27940618.
  4. Hampe, O.; Baszio, S. (2010). Relative warps meet cladistics: a contribution to the phylogenetic relationships of baleen whales based on landmarks analyses of mysticete crania (PDF). Bulletin of Geosciences. 85 (2): 212. doi:10.3140/bull.geosci.1166.