Juventus (гурт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Juventus
Основна інформація
Жанр Рок-музика, Біт
Роки з 1968 по 1977
Країна  Угорщина
Місто Будапешт
Мова угорський
Склад Pápai Faragó László
Varga Dénes
Molnár Ákos
Fehér Lajos
Hanka Péter
Elekes Zoltán
Sipos Péter
Szigeti Béla
Csomós Péter
Csurgai Attila
Tátrai Tibor
Kékes Zoltán
Póka Egon

Juventus — угорська біт-група, яка з 1971 по 1973 рік була оркестром супроводження Каті Ковач.

Ранній період[ред. | ред. код]

Історія групи почалась восени 1968 року, коли клавішник Ласло Папаї-Фараго (Pápai Faragó László), не спрацювавшись з лідером гурту «Syrius» Жольтом Баронич (Baronits Zsolt), вирішив створити свою власну біт-команду. Назва «Juventus», яка з латинської мови перекладається як «Юність», Ласло Папаї-Фараго взяв в ім"я своєї дружини- молодої співачки Кіри Амбруш (Ambrus Margit «Kyri»), на якій нещодавно одружився. Разом з ним у новий колектив з «Syrius» перейшли бас-гітарист Дінеш Варго (Varga Dénes), саксофоніст Акош Мольнар (Molnár Ákos) і барабанщик Лайощ Фехер (Fehér Lajos). Останній також привів свого друга гітариста Пітера Хонка (Hanka Péter) з «Atlantis». Перший концерт «Juventus» пройшов в театрі Komárom в листопаді 1968 року. А 1 грудня групу показали по телебаченні в музичній програмі «Slágerkupa» з піснею «Nem kell tagadni», авторами якої були Molnár Ákos і Poór Péter.

Композиторський талант Акоша Мольнара проявився і в наступних записах «Juventus», яка в кінці 60-тих записала кілька синглів, у тому числі «Óriáskerék», «Süt a nap», «Rozi 69» (наслідуючи The Beatles «Obladi oblada»), «Zsíros kenyér», «Ilyen voltam» и «Tavirózsák». Коли в 1969 році група брала участь у Táncdalfesztivál, їм було важко обрати для презентації одну композицію з десятка вартих. Не дивлячись на це в 1970 року Ласло Папаї-Фараго, виключив Акоша Мольнара з групи і саксофоністом став Золтан Елекеш (Elekes Zoltán) з групи «Apostol», якого порекомендував Hanka Péter. Також, в кінці 60-тих група виступала з Ambrus Kyri і Pál Szécsi.

З 1971-73 роках хвиля хаосу накрила рок-спільноту Будапешта: музиканти знімались з нагрітих місць і активно переходили в інші колективи, старі групи припиняли своє існування, даючи дорогу новим. Ці процеси також зачепили «Juventus». Спочатку бас-гітарист Дінеш Варго вирішив залишити музикальну царину, а на його місце прийшов Пітер Шипош (Sipos Péter) з «Hungária». Потім пішов Лайош Фехер, якого замінив Бела Сигеті(Szigeti Béla). З лютого по березень 1971 року група виступала в наступному складі: клавішник Pápai Faragó László, тромбоніст Tóth Béla, бас-гітарист Sipos Péter, гітарист Hanka Péter, барабанщик Szigeti Béla і саксофоніст Elekes Zoltán. Неочікувано вокаліст Sztevanovity Zorán з групи, яка розпалась «Metro» запропонував музикантам «Juventus» супроводжувати його в черговому турі і четверо учасників групи (Hanka Péter, Szigeti Béla, Tóth Béla и Elekes Zoltán) покинули «Juventus» і Ласло Папаї-Фараго залишився «біля розбитого корита».