Lamprologus ocellatus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lamprologus ocellatus

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Ряд: Окунеподібні (Perciformes)
Підряд: Губаневидні (Labroidei)
Родина: Цихлові (Cichlidae)
Рід: Lamprologus
Вид: L. ocellatus
Lamprologus ocellatus
(Steindachner, 1909)
Посилання
Вікісховище: Lamprologus ocellatus
EOL: 205297
ITIS: 648699
МСОП: 60547
NCBI: 195090

Lamprologus ocellatus — вид прісноводних окунеподібних риб родини цихлові (Cichlidae). Використовують в акваріумістиці.

Опис[ред. | ред. код]

Максимально завдовжки сягає 5,8 см.

Самці L. ocellatus більші, й мають жовтий або апельсиновий край спинного плавця. Самиці значно менші, мають білу смугу на спинному плавці. Назва виникла внаслідок наявності плями на поверхні зябрових кришок, що нагадують ще одне око.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Африці. Є ендеміком озера Танганьїка.

Утримання[ред. | ред. код]

L. ocellatus — риби не для новачків. Як правило, вони з'являються в акваріумах більш досвідчених аматорів, що спеціалізуються на рибах з оз. Танганьїка.

L. ocellatus можливо утримувати в маленькому акваріумі (близько 20 літрів), хоча це серйозно впливає на кількість особин. Для кожної рибини має бути хоч одна порожня мушля й невеликий шар піску. Пісок зовсім не потрібен для утримання, його наявність дозволяє рибам мати природну поведінку. L. ocellatus використовують гвинтоподібні рухи хвоста для того, щоб сховати власну мушлю в піску. Цього неможливо досягти з важкими й великими зернами гравію.

Ці риби не вважаються агресивними в неволі. Тим не менш, вони будуть захищати свої мушлі, що знаходяться на їх території. Вони навіть можуть напасти на руку акваріуміста.

L. ocellatus потребують воду того ж складу, що й інші танганьїкські види. pH повинен бути в межах від 8,0 до 8,3 щонайменше (в оз. Танганьїка pH в діапазоні від 8,7 до 9,4). Мінеральна твердість (dH) повинна бути від 12 до 14. Температура повинна бути 23-27 °C.

Як і всі танганьїкські риби, L. ocellatus дуже чутливі до азотного циклу. Присутність аміаку або нітритів може виявитись токсичним для них. З цієї причини хороша фільтрація є необхідністю, регулярна підміна не менше 20% води щотижня.

Дуже важливо, щоб L. ocellatus не утримувались з більш агресивними сусідами, хижаками або значно більшими рибами. Не варто, також, тримати їх з рибами групи Мбуна (Mbuna), тим більше, великими цихлідами сусіднього оз. Малаві (Lake Malawi). Найкраще їх тримати з сусідами з природного біотопу. Хорошим вибором буде (але не обмежується) види родів Julidochromis, Cyprichromis та Synodontis.

Годування[ред. | ред. код]

L. ocellatus є всеїдними, й будуть їсти будь-який акваріумний корм: пластівці, невеликі гранули, заморожені продукти й живих артемій, циклопів і дафній. Пам'ятайте:

  • трубочника ніколи не давати, щоб уникнути бактеріальних захворювань;
  • слід уникати багатобілкової дієти й корма рослинного походження;
  • корму давати стільки, скільки риби з'їдять за 5-10 хв., слід уникати перегодовування;
  • голодування один день на тиждень може бути корисним оскільки дозволяє очиститись шлунково-кишковому тракту;
  • як і для інших риб, забарвлення Lamprologus ocellatus виграє від годування їжею, що багата на бета-каротин і кантаксантин (напр., червоний циклоп).

Розмноження[ред. | ред. код]

Самці цього виду можуть нереститись (не одночасно) з декількома самицями. Ікра відкладається всередину мушлі. Личинки з'являються, приблизно, через 3 дні. Мальки починають самостійно плавати десь за тиждень, підгодовувати їх потрібно наупліями артемій.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bigirimana, C. 2006. Lamprologus ocellatus. In: IUCN 2012. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.2. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 22 April 2013.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Eschmeyer, William N., ed. 1998. Catalog of Fishes. Special Publication of the Center for Biodiversity Research and Information, núm. 1, vol. 1-3. California Academy of Sciences. San Francisco, California, Estados Unidos. 2905. ISBN 0-940228-47-5.
  • Fenner, Robert M.: The Conscientious Marine Aquarist. Neptune City, Nueva Jersey, Estados Unidos: T.F.H. Publications, 2001.
  • Helfman, G., B. Collette y D. Facey: The diversity of fishes. Blackwell Science, Malden, Massachusetts, Estados Unidos, 1997.
  • Hoese, D.F. 1986: . A M.M. Smith y P.C. Heemstra (eds.) Smiths' sea fishes. Springer-Verlag, Berlín, Alemania.
  • Maugé, L.A. 1986. A J. Daget, J.-P. Gosse y D.F.E. Thys van den Audenaerde (eds.) Check-list of the freshwater fishes of Africa (CLOFFA). ISNB, Bruselas; MRAC, Tervuren, Flandes; y ORSTOM, París, Francia. Vol. 2.
  • Moyle, P. y J. Cech.: Fishes: An Introduction to Ichthyology, 4a. edición, Upper Saddle River, Nueva Jersey, Estados Unidos: Prentice-Hall. Año 2000.
  • Nelson, J.: Fishes of the World, 3a. edición. Nueva York, Estados Unidos: John Wiley and Sons. Año 1994.
  • Wheeler, A.: The World Encyclopedia of Fishes, 2a. edición, Londres: Macdonald. Año 1985.
  • Цихліди в Україні — Lamprologus ocellatus