Leopardus narinensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Leopardus narinensis
Зразок голотипу (праворуч) поруч із зразком тигрини (ліворуч)
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Підряд: Котовиді (Feliformia)
Родина: Котові (Felidae)
Підродина: Малі кішки (Felinae)
Рід: Леопард (Leopardus)
Вид:
L. narinensis
Біноміальна назва
Leopardus narinensis
Ruiz-García et al., 2023

Leopardus narinensis (червона тигрина, леопард Нариньо, леопард Галерас) є передбачуваним видом малих котів із роду Leopardus. Він був описаний у 2023 році на основі однієї шкіри, зібраної в 1989 році[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Видовий епітет narinensis стосується департаменту Нариньо на півдні Колумбії, де збирали шкіру. Запропоновані загальні назви «кіт Нариньо» та «кіт Галерас» також стосуються місця його виявлення (вулкан Галерас у департаменті Нариньо), тоді як «червона тигрина» стосується його помітно червонуватого забарвлення[1].

Систематика і філогенія[ред. | ред. код]

Шкіру вперше було зібрано в 1989 році та передано національному інституту Колумбії, який згодом передав свої біологічні колекції до Науково-дослідного інституту біологічних ресурсів імені Олександра фон Гумбольдта, де вона класифікувалася як шкіра оцелота до 2001 року, коли Мануель Руїс-Гарсія помітив її під час пошук зразків ягуара та пуми. Він визнав, що це інший вид, і, коли інші експерти з південноамериканських кішок не змогли його ідентифікувати, витратив наступні два десятиліття на дослідження шкіри[2]. Остаточна стаття була опублікована в червні 2023 року[1]. Червону тигрину класифікують як представника роду Leopardus, малих плямистих котів Південної Америки[1].

Наукова стаття, опублікована лише через два місяці, у серпні 2023 року, вважала, що голотип L. narinensis є зразком L. tigrinus на основі морфологічного порівняння[3].

Філогенез

Генетичний аналіз показує, що леопард Нариньо відокремився від інших видів леопарда приблизно 1,3–1,0 мільйона років тому. Відзначено, що його ядерна та мітохондріальна ДНК відрізняються від усіх відомих видів котів. У цих генетичних тестах він постійно відновлювався як сестринський таксон клади кодкода-Жоффруа[1][2]. Кладограма положення L. narinensis у роді[1]:

Leopardus

Leopardus colocolo

Leopardus wiedii

Leopardus pardalis

Leopardus tigrinus

Leopardus jacobita

Leopardus guigna

Leopardus geoffroyi

Leopardus narinensis


Характеристика[ред. | ред. код]

Leopardus narinensis, як і інші тигрини, — невеликий плямистий кіт, але основний колір його хутра більш рудуватий, ніж у інших тигринів. Розетки чорні, але з ще більш інтенсивним червоним забарвленням всередині. Верх голови і спинний гребінь темніші. Тіло коротше і міцніше, голова округліша і ширша, обличчя плоске. Шерсть більш щільна і вовняна[1].

Поширення і середовище проживання[ред. | ред. код]

Голотип і єдиний зразок був зібраний з парамо вулкана Галерас на півдні Колумбії, на висоті 3100 метрів над рівнем моря. Регіон має високий рівень ендемізму через ізоляцію під час кліматичних змін наприкінці плейстоцену[1][2].

Його не зафіксували камери-пастки, які присутні на півдні Колумбії з 2018 року, і цей вид може бути майже (або навіть повністю) вимерлим[1][4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к Ruiz-García, Manuel; Pinedo-Castro, Myreya; Shostell, Joseph Mark (2023). Morphological and Genetics Support for a Hitherto Undescribed Spotted Cat Species (Genus Leopardus; Felidae, Carnivora) from the Southern Colombian Andes. Genes. 14 (6): 1266. doi:10.3390/genes14061266. PMC 10298493. PMID 37372446.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  2. а б в Mariana Sofía Díaz Sanjuan (2023). Enigmático y escurridizo: científicos hacen historia con el hallazgo de una nueva especie de felino en Colombia [Enigmatic and elusive: scientists make history with the discovery of a new species of cat in Colombia]. Pesquisa Javerania (Spanish) . Архів оригіналу за 09.07.2023. Процитовано 10.07.2023.
  3. Astorquiza, J. Milena; Noguera-Urbano, Elkin A.; Cabrera-Ojeda, Christian; Cepeda-Quilindo, Belisario; González-Maya, José F.; Eizirik, Eduardo; Bonilla-Sánchez, Alejandra; Buitrago, Diana Lucía; Pulido-Santacruz, Paola; Ramírez-Chaves, Héctor E. (2023). Distribution of the northern pampas cat, Leopardus garleppi , in northern South America, confirmation of its presence in Colombia and genetic analysis of a controversial record from the country. Mammalia. doi:10.1515/mammalia-2022-0114. S2CID 261342106.
  4. Anderson, Natali (07.08.2023). New Cat Species Discovered in Museum Collection is Probably Already Extinct. Sci News. Процитовано 08.08.2023.