Leopoldus Primus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Leopoldus Primus
Модель судна
Історія
Вільне місто Гамбург
Назва: Leopoldus Primus
Власник: Гамбурзьке адміралтейство
Будівник: Корабельня у Дехторі
Спуск на воду: 1668
Списаний: 1705
Основні характеристики
Довжина: 40 м
Ширина: 11 м
Озброєння: 54 гармати

Leopoldus Primus — вітрильне судно 17-го століття, ескортний корабель Гамбурзького адміралтейства. Названий на честь імператора Леопольда I Габсбурга.

«Leopoldus Primus» побудований в Гамбурзі між 1667 і 1668 роками. Він став першим ескортним судном Вільного міста Гамбург. Судно супроводжувало 22 торгівельні каравани до Піренейського півострова, 3 до Англії та 9 китобійних до Гренландії. «Leopoldus Primus» кілька разів вів переможних боїв з французькими та турецькими корсарами. У 1686 році брав участь у переможній обороні Гамбурга від данських військ. Через 36 років він був виведений з експлуатації в 1705 році та демонтований.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Ernst Baasch: Hamburgs Convoyschiffahrt und Convoywesen: ein Beitrag zur Geschichte der Schifffahrt und Schifffahrtseinrichtungen im 17. und 18. Jahrhundert, Hamburg 1896 — Trotz ihres Alters die bis heute einzige Darstellung der Hamburger Konvoischifffahrt, die auf intensiver Quellenarbeit beruht.
  • Peter Hessel: Hertzfliessende Betrachtungen / Von dem Elbe Strom, Altona 1675, ohne ISBN.
  • Wolfgang Quinger: Wappen von Hamburg I, Rostock 1980.
  • Carsten Prange: Hamburg und die Barbaresken — Herausforderungen der Hamburger Kauffahrer durch die Korsaren in Gottes Freund — Aller Welt Feind. Von Seeraub und Konvoifahrt, ISBN 3-9805772-5-2.