M2M (музичний колектив)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
M2M
фотографія
Основна інформація
Попередні назви Marit & Marion
Жанр Поп, тін-поп, поп-рок
Роки 1996 – 2002
Країна Норвегія
Місто Леренскург
Лейбл

EMI Records,

Atlantic Records
Колишні
учасники

Маріт Ларсен

Меріон Райвен

M2M — колишній норвезький поп-дует, до складу якого входили Маріт Ларсен та Меріон Райвен. Дівчата були подругами з п'яти років і утворили музичний дует, коли їм було вісім. Вони випустили дитячий альбом в 1996 році, коли Ларсен було 12 років, а Райвен 11 під ім'ям «Маріон та Маріт». Альбом був номінований на премію Spellemannprisen, і група змінила свою назву на M2M після підписання контракту з Atlantic Records в 1998 році. M2M часто хвалили за те, що вони самостійно писали більшу частину своїх пісень і власноруч грали на інструментах.

Їх дебютний сингл «Do not Say You Love Me» (1999) здобув комерційний успіх і залишився їх найбільшим хітом. Дебютний альбом «Shades of Purple» (2000), був критично оцінений і проданий більш ніж 1,5 мільйон одиниць в усьому світі. Попри визнання критиків, другий альбом групи «The Big Room» (2002) не так добре був схвалений в комерційному плані, і дует розпався. Учасниці групи продовжили сольну кар'єру. Найбільший альбом хітів «The Day You Went Away: The Best of M2M» (2003) вийшов після розпаду M2M.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Маріт Ларсен і Меріон Райвен родом з Леренскурга, неподалік від Осло[1]. Вони познайомилися на дитячому майданчику, коли їм було п'ять років, і стали кращими подругами. Виявивши, що у них були схожі інтереси в музиці, вони почали співати разом. Дівчата сформували музичний дует, коли їм було вісім, назвавши його «Hubba Bubba» в честь їх улюбленої жувальної гумки. У той час Меріон вчилася грати на фортепіано, а Ларсен на гітарі. Вони також знімалися разом у професійних музичних постановках, таких як «Annie» та «The Sound of Music»[2]. Коли Ларсен було 12 років, а Райвен 11 під ім'ям «Маріон та Маріт» вони випустили свій перший альбом. Він був номінований на премію Spellemannprisen[3]. Після виходу альбому вони почали писати свої власні поп-пісні і відправляти демо-записи; одна з демоверсій потрапила на Atlantic Records, і в 1998 році вони підписали всесвітній контракт. Після того, як їм було запропоновано контракт, вони вирішили скоротити свою назву до M&M, хоча потім дізналися, що в Сполучених Штатах таку назву носять шоколадні цукерки. Після вони провели конкурс для фанатів, щоб придумати назву для групи, і ​​одна дівчина запропонувала M2M.

«Do not Say You Love Me» та «Shades of Purple»[ред. | ред. код]

У якості групи M2M першим синглом дівчат став трек «Do not Say You Love Me». Його показали в завершальних титрах фільму Pokémon: The First Movie і був обраний в якості головного синглу із саундтреків до фільму, що вийшов 26 жовтня 1999 року[4]. Сингл посів 2 сходинку в чарті Норвегії та 4 в Австралії та Новій Зеландії[5]. Крім того, отримав золоту сертифікацію як в Австралії, так і в Америці, був номінований на кращу пісню року на преміях Spellemannprisen 2000 року. У листопаді 1999 року M2M виконали пісню в епізоді «Band on the Run» телесеріалу «Один світ». Дует випустив свій дебютний альбом «Shades of Purple» на початку 2000 року. Він був добре прийнятий критично і досяг 7 місця в чарті Норвегії, 89 в Billboard 200 та 1 в Top Heatseekerschart. Другий сингл з альбому «Mirror Mirror» отримав золоту сертифікацію в Сполучених Штатах[6]. Третій «Everything You Do», досяг 21 місця в чарті США Hot Dance Singles Sales[7].

Протягом 2000 року M2M з'являлися в епізодах All That, Top of the Pops[8], Say What?, Караоке та MTV Гаряча зона[9]. 12 лютого 2000 року група виступила в прямому ефірі в парку Epcot Walt Disney World[10]. Їх виконання було записано і з'явилося в епізоді «Disney Channel in Concert» 29 квітня, в якому основна увага була приділена як M2M, так і BBMak[9]. Після запису Діснея вони планували провести серію концертів в середніх школах по всій Америці[11]. На початку квітня 2000 року дівчатам довелося скасувати свою поїздку до середньої школи в Арлінгтон-Хайтс, штат Іллінойс, оскільки вони повинні були повернутися до Норвегії, щоб виконати зобов'язання щодо шкільної освіти. У червні 2000 року М2М були названі «Відкриттям року» Сінгапурською радіоасоціацією[12]. У вересні того ж року вони гастролювали по Сполучених Штатах з Hanson. Попри те, що до вересня 2000 було продано більше 1 мільйона копій альбому «Shades of Purple» і більш 1,5 мільйона копій синглів, M2M як і раніше були ризиком для їх інвесторів, які в той час тільки наближалися до відновлення початкового внеску, який вони зробили для просування дуету[13]. На початку 2001 року дует був представлений в телевізійних концертах Atlantic Records «Teensation», які були призначені для просування «висхідних зірок». Концерти були зняті в Hard Rock Live у Флориді і транслювалися по Music Choice[14].

Меріон Райвен (2013) виступає під час Nordic Media Days.

«The Big Room»[ред. | ред. код]

У 2002 році дівчата випустили свій другий альбом «The Big Room», який вважався зрілішим, менш поп-орієнтованим у звучанні. Першим синглом з альбому стала композиція «Everything», що досягла 6 місця в чарті в Норвегії та 27 в Австралії[15]. Другий сингл «What You Do About Me» був менш успішним, досяг 46 місця в чарті Австралії. Інший трек «Do not» вийшов як рекламний сингл в Сполучених Штатах. Давши позитивний огляд синглу, Чак Тейлор сказав, що розчарування показує відсутність успіху в чартах синглів M2M в Америці, з огляду на те, що талант дуету «сяє, як маяк високо в небі». Просування для їхнього другого альбому включало появу у 100 епізоді Dawson's Creek. Після появи, вони розглядалися для регулярних ролей в тодішньому майбутньому Доусон-Крік, який виходив із серії «Молоді американці»[16], і незабаром після цього вони були обрані в якості прес-секретарів концертної серії Pantene Pro-Voice — конкурсу талантів що сприяв розвитку молодих жінок-авторів пісень в Сполучених Штатах[17]. M2M були обрані для відкриття туру Jewel «This Way», який розпочався 14 червня 2002 року[18].

Розпад[ред. | ред. код]

Попри те, що альбом «The Big Room» був визнаний критиками, він не став успішним, як їх перший альбом. В середині свого туру з Jewel, в липні M2M були зняті з участі в турі їх лейблом, що призвело до зниження продажів альбому, якого в той час продали близько 100 000 копій в Америці. Вражені та розчаровані таким рішенням, дівчата повернулися до Норвегії[19] і припинили виступати разом. Райвен негайно запропонували сольний контракт з Atlantic Records, хоча пізніше вона відмовилася від цієї пропозиції[20].

В інтерв'ю в 2007 році, Маріт Ларсен сказала, що розпад дуету був мирним, «коли [вони] вирішили, що це повинно було закінчитися, це дійсно мало закінчитися», додавши «ми почали тягнути одна одну в різні музичні напрямки, тому що я хотіла створювати дійсно хорошу поп-музику, а Меріон хотіла виконувати рок». 2013 року Райвен сказала, що вона і Маріт завжди казали одна одній, що будуть продовжувати виступати разом, поки їм добре буде проводити час, і дует розпався, тому що вже не було добре, а також сказала, що вони були нерозлучні дітьми, а у 18 стали зовсім іншими.

Найбільший альбом хітів «The Day You Went Away: The Best of M2M» (2003) вийшов після розпаду M2M[21]. Було продану більше 2 мільйонів копій альбому[20].

Сольна кар'єра[ред. | ред. код]

Маріт Ларсен виконує пісню на концерті в Ibsenhuset (Норвезький культурний центр в місті в Шієн)

І Маріт, і Меріон продовжують займатися сольною кар'єрою. Меріон Райвен випустила свій дебютний сольний альбом «Here I Am» в 2005 році — альтернативний рок-альбом, який вважається серйозною зміною в її музичному стилі порівняно з M2M[22]. Її дебютний сингл «Break You» (2005) залишається найкращою піснею співачки, що досягла 9-го місця в чарті Норвегії[23]. 2006 року вона виконала ​​з Мітом Лоуфом на пісню «It's All Coming Back To Me Now», яка отримала міжнародний успіх, включаючи 1 місце в чарті Норвегії[24].

Маріт Ларсен випустила свій дебютний сольний альбом «Under the Surface» в 2006 році. К. Росс Хоффман з AllMusic сказав, що альбом певною мірою належить до «народної музики, поп та кантрі»[25]. Четвертий студійний альбом співачки «When The Morning Comes» вийшов в 2014 році[26]. Три з її синглів досягли 1 місця в чарті Норвегії[27], в тому числі «If a Song Could Get Me You», який також посів перше місце в Німеччині та Австрії[28].

Критика та музичний стиль[ред. | ред. код]

M2M написали безліч власних пісень і власноруч грали на своїх інструментах, навіть під час концертів[29], що вважається рідкісним явищем серед підлітків-поп-артистів. 1999 року Рон Шапіро з Atlantic Records сказав: «З самого початку було незвично те, що у дівчат був неймовірно доступний і сучасно візуальний поп-звук для того, що відбувається сьогодні, в поєднанні з дійсно органічною піснею і музичними інструментами (…) Рідко можна знайти справжніх сучасних виконавців поп-музики, які також є надзвичайно досвідченими виконавцями живих виступів і талановитими композиторами». У тому ж році Stephanie McGrath з AllPop.com заявила, що музика M2M «дихає свіжим, грубим норвезьким повітрям в світ поп-музики, в якій домінують Брітні Спірс і хлопці з групи Orlando», зазначивши, що замість типових підлітків, які співають про справжнє кохання або цукерки, пісні M2M про те, що «ми повинні обдумувати свої вчинки або не зраджувати друзів»[30]. Розглядаючи «Shades of Purple» Майкл Паолетті з Billboard сказав, що треки альбому показують «приправлений стиль співу, який, відверто кажучи, є антитезою підліткових почуттів, як у Брітні Спірс», альбом «Shades of Purple» готовий стати саундтреком весни/літа 2000 року[31].

Дует M2M записав «The Big Room» всього за шість днів, заявивши, що вони хочуть бути такими, як The Beatles або Simon&Garfunkel, які також швидко записували свої альбоми. Коментуючи «The Big Room», Карен Тай з Herald Sun похвалила M2M за використання «мелодій і замислених слів» замість того, щоб показувати одяг для просування групи в центр уваги, як роблять багато інших їх поп-колег. M2M описав свій другий альбом як «органічний поп», оскільки вони використовували всі реальні інструменти в записах, в той час як більшість виконавців користуються комп'ютеризованими для записування альбомів.

Дискографія[ред. | ред. код]

Студійні альбоми[ред. | ред. код]

нАЗВА Деталі Найвищі позиції
Норвегія Австралія США
Synger Kjente Barnesanger (як Marit & Marion)
  • Дата виходу: 1996
  • Лейбл: EMI Norway
Shades of Purple
  • Дата виходу: 7 березня2000
  • Лейбл: Atlantic
7 63 89
The Big Room
  • Дата виходу: 9 листопада 2001
  • Лейбл: Atlantic
16 61
«—» альбом, який не потрапив у чарти, або не був виданий на цій території.

Музичні збірки[ред. | ред. код]

Назва Деталі
The Day You Went Away: The Best of M2M
  • Дата виходу: 15 березня 2003
  • Лейбл: Atlantic

Сингли[ред. | ред. код]

Назва Рік Найвищі позиції в чартах Сертиіфікації Альбом
Норвегія Австралія Італія Канада Франція Нідерланди Нова Зеландія Швейцарія Велика Британія США

100

США

Dance

«Don't Say You Love Me» 1999 2 4 27 12 21 16 4 17 16 21
  • ARIA: Золото
  • RIAA: Золото
Shades of Purple
«Mirror Mirror» 2000 30 13 62 18
  • RIAA: Золото
«Everything You Do» 21
«Everything» 2002 6 27 37 44 The Big Room
«What You Do About Me» 46
«—» сингл, який не потрапив у чарти, або не був виданий на цій території.

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Year Нагорода Категорія Одержувач Результата
1996 Spellemannprisen Best Children's Album Synger Kjente Barnesanger Номінація
2000 Best Pop Album Shades of Purple
Song of the Year «Don't Say You Love Me»
2001 Best Group M2M
2001 Mnet Asian Music Awards Best International Artist
2002 2002 MTV Asia Awards Favorite Pop Act

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Inc, Nielsen Business Media (27 листопада 1999). Billboard (англ.). Nielsen Business Media, Inc.
  2. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою :0 не вказано текст
  3. M2Ms favoritt-gutter (норв.). Архів оригіналу за 3 жовтня 2015. Процитовано 26 травня 2018.
  4. Pokemon Soundtrack Stacked With Exclusive Songs | Billboard. 18 жовтня 2012. Архів оригіналу за 18 жовтня 2012. Процитовано 26 травня 2018.
  5. Hung, Steffen. norwegiancharts.com - Norwegian charts portal. norwegiancharts.com. Архів оригіналу за 2 жовтня 2015. Процитовано 26 травня 2018.
  6. Inc, Nielsen Business Media (10 лютого 2001). Billboard (англ.). Nielsen Business Media, Inc. Архів оригіналу за 15 січня 2016. Процитовано 26 травня 2018.
  7. M2M | Awards | AllMusic. 1 жовтня 2015. Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 26 травня 2018.
  8. Plateselskap avviser pengekrav (норв.). Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 26 травня 2018.
  9. а б Inc, Nielsen Business Media (13 травня 2000). Billboard (англ.). Nielsen Business Media, Inc.
  10. Sitt livs viktigste opptreden: M2M møtte sine fans (норв.). Архів оригіналу за 29 вересня 2015. Процитовано 26 травня 2018.
  11. Slapper av før M2M-sirkuset (норв.). Архів оригіналу за 29 грудня 2016. Процитовано 26 травня 2018.
  12. M2M – Hip Online – music biographies, reviews & interviews. archive.is. 29 грудня 2016. Архів оригіналу за 29 грудня 2016. Процитовано 26 травня 2018.
  13. M2M: Gigant-underskudd tross million-salg (норв.). Архів оригіналу за 29 грудня 2016. Процитовано 26 травня 2018.
  14. Atlantic Launches 'Teensation' TV Concerts. Billboard. Архів оригіналу за 29 грудня 2016. Процитовано 26 травня 2018.
  15. australian-charts.com - M2M - Everything. 7 січня 2017. Архів оригіналу за 7 січня 2017. Процитовано 26 травня 2018.
  16. M2M fikk TV-roller (норв.). Архів оригіналу за 6 січня 2017. Процитовано 26 травня 2018.
  17. Debut i bikini (норв.). Архів оригіналу за 29 грудня 2016. Процитовано 26 травня 2018.
  18. Jewel Takes Labelmate M2M On The Road. Billboard. Архів оригіналу за 29 грудня 2016. Процитовано 26 травня 2018.
  19. Sendt hjem fra USA (норв.). Архів оригіналу за 10 січня 2016. Процитовано 26 травня 2018.
  20. а б Her bryter Marion sammen i tårer over M2M-dagboken (норв.). Архів оригіналу за 10 січня 2016. Процитовано 26 травня 2018.
  21. The Day You Went Away: The Best of M2M [Bonus VCD] - M2M | Songs, Reviews, Credits | AllMusic. AllMusic. Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 26 травня 2018.
  22. bravewords.com. MARION RAVEN Goes Rock; Works With MOTLEY CRUE’s Nikki Sixx. bravewords.com (амер.). Архів оригіналу за 8 січня 2017. Процитовано 26 травня 2018.
  23. Hung, Steffen. norwegiancharts.com - Norwegian charts portal. www.norwegiancharts.com. Архів оригіналу за 10 січня 2017. Процитовано 26 травня 2018.
  24. Hung, Steffen. norwegiancharts.com - Meat Loaf feat. Marion Raven - It's All Coming Back To Me Now. www.norwegiancharts.com. Архів оригіналу за 7 жовтня 2016. Процитовано 26 травня 2018.
  25. Under the Surface - Marit Larsen | Songs, Reviews, Credits | AllMusic. AllMusic. Архів оригіналу за 10 серпня 2016. Процитовано 26 травня 2018.
  26. På vei videre (норв.). Архів оригіналу за 11 травня 2016. Процитовано 26 травня 2018.
  27. norwegiancharts.com - Norwegian charts portal. 24 грудня 2016. Архів оригіналу за 24 грудня 2016. Процитовано 26 травня 2018.
  28. Hung, Steffen. norwegiancharts.com - Marit Larsen - If A Song Could Get Me You. norwegiancharts.com. Архів оригіналу за 29 жовтня 2013. Процитовано 26 травня 2018.
  29. Inc, Nielsen Business Media (13 травня 2000). Billboard (англ.). Nielsen Business Media, Inc.
  30. Bowling and boyfriends with M2M. archive.is. 29 грудня 2016. Архів оригіналу за 29 грудня 2016. Процитовано 26 травня 2018.
  31. Inc, Nielsen Business Media (11 березня 2000). Billboard (англ.). Nielsen Business Media, Inc.

Посилання[ред. | ред. код]