Margaritifera durrovensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Nore pearl mussel
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Молюски (Mollusca)
Клас: Двостулкові (Bivalvia)
Ряд: Unionida
Родина: Перлівницеві (Margaritiferidae)
Рід: Перлівниця (Margaritifera)
Вид:
Nore pearl mussel (M. durrovensis)
Біноміальна назва
Margaritifera durrovensis
(Phillips, 1928)
Синоніми

Margaritifera margaritifera durrovensis

Margaritifera durrovensis (перлівниця норська[1]) — вид прісноводних перлівниць, що перебуває під загрозою зникнення.

Вид є ендеміком Ірландії і вперше був ідентифікований Р. Філліпсом у 1926 році, який пізніше оголосив його новим видом у томі 18 Proceedings of the Malacological Society. Це позначення було суперечливим, і таксономічний статус норської перлівниці лишається невизначеним. Його часто описують як рідкісний екофенотип M. margaritifera. Оселищна директива Європейського Союзу помістила Margaritifera durrovensis до Додатків II та Додатків V як окремий таксон[2].

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Вид є рідним для Трьох Сестер — річок Барроу, Шур і Нор. Однак екземпляри виду не були знайдені за межами річки Нор з 1993 року. На відміну від M. margaritifera, яка може переносити кислі умови, перлівниця норська потребує води з високим вмістом вапняку і зазвичай населяє ділянки річки Нор, де концентрація CaCO3 перевищує 330 мг/л. Перлівниця норська також має значно меншу тривалість життя, ніж M. margaritifera, зазвичай вона живе від 60 до 80 років.

Загрози й охорона[ред. | ред. код]

Дослідження, проведені щодо розповсюдження в Норі, показали, що популяція цього виду скоротилася приблизно на 75% між 1991 і 2009 роками. Основним виявленим тиском була інтенсифікація сільського господарства, що призвела до підвищення рівня фосфору, нітратів та зважених речовин у місцевому ареалі перлівниці. У 2005 році Службою національних парків і дикої природи була створена програма розведення в неволі, згідно з якою молоді мідії завершують свій перший вегетаційний період у неволі, перш ніж знову бути завезеними в річку Нор[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. Genetic structure of Irish freshwater pearl mussels (Margaritifera margaritifera and Margaritifera durrovensis): Validity of subspecies, roles of host fish, and conservation implications. Geist et al. 2018. Aquatic Conservation, Volume 28, Issue 4. с. 769—1022. Архів оригіналу за 28 січня 2022. Процитовано 10 березня 2020.
  3. Freshwater Pearl Mussel, Nore Sub-Basin Management Plan (PDF). DEHLG. Water Framework Directive Ireland. Архів оригіналу (PDF) за 19 листопада 2017. Процитовано 10 березня 2020.