Mars Hopper

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Mars Hopper» («Марсіанський Стрибун») — український концепт-проект літака на вуглекислому газі для дослідження поверхні Марса.

Участь у конкурсі NASA[ред. | ред. код]

Проект розроблений українськими винахідниками в 2016 році, висунутий на конкурс проектів NASA. 23 травня визнаний переможцем світового конкурсу NASA Space Apps Challenge[en] в номінації «глядацькі симпатії»[1][2].

Концепція[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Промо-ролик проекту (англ.) на YouTube

Проект передбачає, що для польотів літак буде використовувати «сухий лід», який покриває полюси Марса. Літак має збирати його під час посадок, надалі за допомогою радіоізотопного термоелектричного генератора лід буде перетворюватись на газ, робота розширення якого використовуватиметься для руху літака. Старт з поверхні має відбуватися за рахунок реактивної тяги, після набору деякої невеликої висоти розгортатимуться пропелери для ефективнішого використання робочого тіла. У верхній точці «стрибка» гвинти знову складатимуться і політ продовжуватиметься у режимі планерування. Орієнтовна потреба у твердій вуглекислоті на декількахвилинний політ — 50 кілограмів, 30 з яких витрачатиметься на реактивний старт, решта — на обертання гвинтів та забезпечення роботи апаратури та пневматичних механізмів.[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Discover the 2016 People's Choice Finalists. Архів оригіналу за 26 серпня 2016. Процитовано 27 травня 2016. 
  2. Проект українських винахідників Mars Hopper переміг у конкурсі NASA. Архів оригіналу за 27 травня 2016. Процитовано 27 травня 2016. 
  3. Олег Карп'як (19.05.2106). Mars Hopper: що українські вчені пропонують НАСА. BBC Україна. Архів оригіналу за 15 лютого 2022. Процитовано 28.05.2016. 

Посилання[ред. | ред. код]