Maxomys surifer

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Maxomys surifer
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Мишеві (Muridae)
Рід: Maxomys
Вид:
M. surifer
Біноміальна назва
Maxomys surifer
(Miller, 1900)

Maxomys suriferвид пацюків (Rattini) з М'янми, Таїланду, Малайзії, Камбоджі, Лаосу, В'єтнаму, провінції Юньнань (Китай), островів Ява, Борнео й Суматра.

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Довжина голови й тулуба від 170 до 226 мм, довжина хвоста від 149 до 227 мм, довжина лапи від 32 до 47 мм, довжина вуха від 20 до 28 мм, вага до 284 грамів. Волосяний покрив короткий і колючий. Верхні частини оранжеві чи червонувато-коричневі, темніші вздовж хребта і з численними короткими темними колючими волосками. Вуха темно-коричневі, колір потилиці простягається під горло, утворюючи комір. Черевні частини білі, з безліччю пухнастих колючих волосків. Лінія розділу між двома частинами чітка. Спинні частини ніг вохристі. Лапи білі. Хвіст такий же, як голова і тіло, темно-коричневий зверху і білий знизу і в останній третині чи четвертині. Каріотип 2n = 52, FN = 64–66[1].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Мешкає в первинних лісах і в близькому сусідньому середовищі, але не у вторинних лісах до 1680 метрів над рівнем моря[2].

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це нічний і наземний вид. Харчується частинами рослин, корінням, опалими плодами, комахами, равликами та дрібними хребетними. Зберігають горіхи у власних норах[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Charles M.Francis, A Guide to the Mammals of Southeast Asia, Princeton University Press, 2008, ISBN 9780691135519
  2. а б IUCN