Псевдовампір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Megaderma)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Megaderma
Megaderma spasma
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Рукокрилі (Chiroptera)
Родина: Псевдовампірові (Megadermatidae)
Рід: Megaderma
E. Geoffroy, 1810
Види

Megaderma lyra
Megaderma spasma

Посилання
Вікісховище: Megaderma
Віківиди: Megaderma
EOL: 42434
ITIS: 631328
NCBI: 9412
Fossilworks: 40642

Megaderma (Псевдовампір) — рід ссавців родини Несправжні вампіри. Члени цього роду зустрічаються в Південній та Південно-Східній Азії. Наукова назва має грецьке походження й означає mega- — «великий», derma — «шкіра». Псевдовампір — назва, вживана в науковій літературі [Зиков 2006; Решетило 2013].

Морфологія[ред. | ред. код]

Морфометрія. Довжина голови й тіла: 65—95 мм, нема видимого хвоста, довжина передпліччя: 50—75 мм, вага 23—28 для M. spasma і 40—60 гр для M. lyra.

Опис. Забарвлення M. spasma димчасто-синювато-сіре зверху й коричнювато-суре знизу. Забарвлення M. lyra сірувато-коричневе зверху й білувато-сіре знизу.

Поведінка[ред. | ред. код]

Селяться групами в печерах, ямах, будівлях і порожнистих деревах. Обидва види утворюють колонії по 3—30 особин, але сезонні колонії числом до 1500—2000 особин M. lyra були помічені в Індії. Вид M. lyra м'ясоїдний, споживає комах, павуків та хребетних, таких як інші рукокрилі, гризуни, птахи, жаби, риба. Спіймана жертва несеться на сідало, де з'їдається. M. spasma менш м'ясоїдний, в основному ці рукокрилі споживають коників та міль і вони також несуть здобич до гнізда.

Відтворення[ред. | ред. код]

Вагітність триває 150—160 діб. Народжується одне, зрідка два маля. Молодь росте швидко. Вигодовується молоком 2—3 місяці. Самці досягають статевої зрілості за 15 місяців, самиці за 19 місяців.

Посилання[ред. | ред. код]