Melanochromis auratus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Melanochromis auratus
Дорослий самець
Дорослий самець
Доросла самка
Доросла самка
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Ряд: Окунеподібні (Perciformes)
Підряд: Губаневидні (Labroidei)
Родина: Цихлові (Cichlidae)
Рід: Melanochromis
Вид: M. auratus
Melanochromis auratus
(Boulenger, 1897)

Посилання
Вікісховище: Category:Melanochromis auratus
Віківиди: Melanochromis auratus
EOL: 223613
МСОП: 61108
NCBI: 27751

Melanochromis auratus (меланохроміс ауратус, меланохроміс золотий, золота мбуна, золотий папуга) — вид окунеподібних риб родини цихлові (Cichlidae) групи Мбуна. Популярна акваріумна рибка.

Поширення та місця існування[ред. | ред. код]

Вид є ендеміком прибережних зон озера Малаві. Мешкає у південній частині озера біля західних берегів зі скелястими ділянками.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Риби невеликих розмірів, досягає 11 см, інколи більше. Характерні видовжена морда з округлим, вузьким ротом і суцільний спинний плавець. Для дорослих особин характерний статевий диморфізм, який починає проявлятися після 7-9 місяців.

Самка переважно золотистого кольору з поздовжніми смугами на спині, обрамлені золотою облямівкою. Хвіст білий з чорними плямами на верхній частині, а частина золотиста. Інші плавці також золотистого кольору. У самців основна частина тулуба чорна, верхня частина від жовто-золотого до світло-жовтого, вздовж всього тіла проходить срібляста з синім полиском смуга. Анальний і черевний плавці чорні з синьої облямівкою.

Молоді особини мають золотистий живіт і верхню частину тіла з трьома чорними горизонтальними смугами. Забарвлення хвостового плавця подібне на плавець самки, хоча інколи він має горизонтальні смуги, а не декілька плям.

Утримання в акваріумі[ред. | ред. код]

Мінімальний об'єм акваріума від 100 л, найкращим варіантом будуть ємності від 200 л і більше. Температура 23-28 °C, кислотність (рН) 7,7-8,6, твердість (dH) 6-10°. Таким чином, крім високої мінералізації вода повинна бути лужної реакції. Необхідно забезпечити якісну фільтрацію та регулярну часткову заміну води (від 20 до 50% в залежності від біологічного навантаження). В акваріумі необхідно створити кам'янистий рельєф із великою кількістю печер, гротів та інших укриттів з каміння.

Ці риби активно плавають в усіх шарах води акваріума. Риби досить агресивні, особливо по відношенню до особин свого виду. Не варто їх утримувати з мирними рибами. Частіше за все тримають в акваріумі з іншими видами цихлід. Краще за все меланохромісів тримати групами з одного самця та декількох самок. Домінуючий самець буде нападати на іншого, особливо якщо розміри акваріума будуть недостатньо великими. У період нересту самки також стають агресивними.

Живлення[ред. | ред. код]

Цей вид цихлід переважно рослиноїдний, тому повинні отримувати щоденно невеликі порції свіжого або замороженого рослинного корму, бажано декілька разів на день. Як основний продукт живлення рекомендується водорость спіруліна. Можливе також годування риб сухими кормами, спеціально призначеними для малавійських цихлід.

Розмноження[ред. | ред. код]

Статевої зрілості досягають в 9-12 місяців. Нереститись самка може у загальному акваріумі, відкладену ікру відразу збирає та виношує в роті. Самок, які від нерестилися, легко впізнати по характерному гортанному мішечку. Самка прожує піклуватися про мальків деякий час після вилуплення, у цей час вони ховаються в її роті. Плодючість частіше 20-40. Залишивши рот матері, мальки здатні самостійно живитись зоопланктоном, це відбувається на 17-26 день після вилуплення. Стартовий корм для мальків — коловертки, наупліуси, артемії або циклопи.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]