Militocodon

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Militocodon
Період існування: нижній палеоцен
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Родина: Periptychidae
Підродина: Conacodontinae
Рід: Militocodon
Weaver, Crowell, Chester & Lyson, 2024

Militocodon (з єдиним видом Militocodon lydae) — рід ссавців з родини Periptychidae (й підродини Conacodontinae).

Опис[ред. | ред. код]

Попри те, що периптихиди відомі здебільшого з фрагментарних залишків, у районі Коррал-Блаффс у басейні Денвера, штат Колорадо, знайдено численні винятково добре збережені скам'янілості ссавців, зокрема периптихіди, з самого раннього палеоцену. Militocodon описаний на основі часткового черепа й зубів і додаткового неасоційованого фрагмента зуба. Militocodon lydae — дрібний (~273–455 г) периптихид з ≈ 610 тисяч років після масового K–Pg вимирання північноамериканських наземних ссавців Puercan 2 у Коррал Блаффс. Зубний ряд M. lydae демонструє синапоморфії, які діагностують Conacodontinae, але він є плезіоморфним відносно Oxyacodon, нагадуючи передбачувано базальні периптихиди, такі як Mimatuta та Maiorana за кількома ознаками зубів. Отже, M. lydae — базальний конакодонтин. Анатомія його черепа не виявляє чітких синапоморфій периптихид і натомість нагадує структуру арктоціонід та інших примітивних евтерій[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Рід названо на честь Шерон Міліто за її відданість палеонтології та освіті в басейні Денвера та за знахідку переданого зразка DMNH EPV.103390. Вид названо на честь Ліди Хілл, давньої чемпіонки Колорадо-Спрінгс і основного прихильника досліджень відновлення після K–Pg у Денверському музеї природи та науки[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Скам'янілість знайдено в шарі Пуеркан 2 Денверської формації[en], округ Ель-Пасо, Колорадо[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Weaver, L. N.; Crowell, J. W.; Chester, S. G.; Lyson, T. R. Skull of A New periptychid Mammal from the lower Paleocene Denver Formation of Colorado (Corral Bluffs, El Paso County) // Journal of Mammalian Evolution. — 2024. — Вип. 31. — № 2. — С. 1–26. — DOI:10.1007/s10914-024-09716-5. (англ.)