Мілепора

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Milleporidae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мілепора
Millepora alcicornis
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Кнідарії (Cnidaria)
Клас: Гідроїдні (Hydrozoa)
Підклас: Лептоліни (Leptolinae)
Ряд: Антомедузи (Anthomedusae)
Родина: Мілепорові (Milleporidae)
Fleming, 1828
Рід: Мілепора (Millepora)
Linnaeus, 1758
Мапа поширення роду
Мапа поширення роду
Види

Дивитись текст

Синоніми
Milleporadae (lapsus)
Посилання
Вікісховище: Millepora
EOL: 46550317
ITIS: 50876
NCBI: 51117
Fossilworks: 4644

Мілепора (Millepora) — рід гідроїдних кнідарій родини Мілепорові (Milleporidae). Родина Мілепорові (Milleporidae) характеризується сильним розвитком зовнішнього скелета, в якому відкладаються вапнякові солі; Мілепора має вигляд твердих пластинчастих колоній, схожих на корали. Поширені в теплих морях, де беруть вельми діяльну участь в утворенні коралових рифів.

Поширення[ред. | ред. код]

Мілепора поширена в багатьох морях з теплою водою. Селяться корали мілепора на коралових рифах і самі стають частиною рифів. Найголовніші місця скупчення цих тварин знаходяться у Червоному морі і трохи менше видів зустрічається у Карибському морі. Мілепори воліють селитися у прибережній зоні і практично не зустрічаються далеко від берега.

Опис[ред. | ред. код]

Мілепора являє собою тварину, зовнішній вигляд якої можна порівняти з чагарником або деревом. Тіло колонії складається з двох відділів: перший відділ — зовнішня частина колонії, яка складається з щупалець, дуже схожих на гіллястий чагарник, другий відділ розташовується усередині (під першим) і являє собою якийсь твердий клубок неправильної форми. Головний «стовбур» гілок має товщину від 10 до 15 міліметрів, а «гілки» — не більше п'яти міліметрів. Перший відділ, тобто щупальця призначені для вилову здобичі та її транспортування в другій відділ, де їжа перетравлюється.

Отруйність[ред. | ред. код]

Тіло мілепори (її верхня гілляста частина) має обпалюючі органи, схожі на органи кропиви. Дотик до гілок мілепори відкритими ділянками шкіри загрожує отриманням дуже сильного опіку. Тіла коралів меліпора дуже красиві і привертають увагу нирців, які намагаються доторкнуться до підводного дерева або відламати «гілку», щоб розглянути її уважніше. У момент зіткнення людина отримує дуже чутливий опік, по больових відчуттів його можна порівняти з опіком розпеченого металу.

На місці опіку через кілька годин з'являється пухир, який протягом декількох днів лопається, оголюючи виразку. У свою чергу виразка затягується дуже довго і болісно, а на її місці на все життя залишається помітний шрам. Опік вогняного корала не смертельний, але може викликати больовий шок і втрату свідомості, що дуже небезпечно під час занурення.

Класифікація[ред. | ред. код]

Рід містить 13 видів[1]:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Peter Schuchert (2011). P. Schuchert (ред.). Millepora Linnaeus, 1758. World Hydrozoa database. World Register of Marine Species. Архів оригіналу за 4 січня 2014. Процитовано 2 листопада 2011.

Посилання[ред. | ред. код]