Колібрі-аметист гірський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Philodice bryantae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-аметист гірський
Самець гірського колібрі-аметиста
Самець гірського колібрі-аметиста
Самиця гірського колібрі-аметиста
Самиця гірського колібрі-аметиста
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Mellisugini
Рід: Philodice
Вид: Колібрі-аметист гірський
Philodice bryantae
(Lawrence, 1867)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Doricha bryantae
Calliphlox bryantae
Посилання
Вікісховище: Philodice bryantae
Віківиди: Philodice bryantae
ITIS: 693175
МСОП: 22688153
NCBI: 472784

Колі́брі-амети́ст гірський[2] (Philodice bryantae) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає в Коста-Риці і Панамі.

Опис[ред. | ред. код]

Самець гірського колібрі-аметиста

Довжина самців становить 9 см, вага 3,3 г, довжина самиць становить 7,5 см, вага 3,5 г. У самців верхня частина тіла бронзово-зелена, за очима білі плямки. Центральні стернові пера хвоста короткі, чорні, крайні стернові пера хвоста більш довгі, чорні, внітрішні опахала у них коричнюваті або рудувато-коричневі. На горлі фіолетова пляма з металевим відблиском, груди білі, решта нижньої частини тіла рудувата, боки і гузка поцятковані зеленими плямками. Дзьоб короткий, прямий, чорний.

У самиць верхня частина тіла така ж, як у самців, за очима вузькі білі смуги, скроні сіруваті, горло охристе. Біла смуга на грудях менш контрастна, решта нижньої частини тіла рудувата, місцями поцяткована зеленими плямками. Центральні і крайні пари стернових пер у них коротші за решту. Стернові пера рудувато-коричневі з чорною смугою на кінці і охристими кінчиками. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць, однак нижня частина тіла у них блідіша, а пера на верхній частині тіла мають охристі краї.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Гірські колібрі-аметисти мешкають в горах Коста-Рики і західної Панами, переважно на тихоокеанських схилах. вони живуть на узліссях вологих гірських тропічних лісах, на галявинах, в рідколіссях і у високогірних чагарникових заростях. В Коста-Риці зустрічаються на висоті від 700 дл 1850 м над рівнем моря, в Панамі на висоті від 1100 до 1750 м над рівнем моря.

Гірські колібрі-аметисти живляться нектаром різноманітних невисоких дерев, зокрема з роду Inga, чагарників, зокрема з роду Lantana і трав'янистих рослин, зокрема з роду Lobelia. Також вони доповнюють свій раціон дрібними безхребетними, яких ловлять в польоті або збирають з рослинності. І самиці, і самці захищають кормові території. Гніздування в Коста-Риці триває з листопада по квітень. В цей період самці збираються на невеликих токовищах на узліссі, приваблюючи самиць співом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Philodice bryantae: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 19 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 19 листопада 2022.

Джерела[ред. | ред. код]