Phosphatodraco mauritanicus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Phosphatodraco mauritanicus
Біологічна класифікація
Царство: Тварини
Тип: Хордовi
Клас: Плазуни
Ряд: Птерозаври
Родина: Аждархiди
Рід: Phosphatodraco

Фосфатодрако мавританікус (лат. Phosphatodraco mauritanicus — фосфатний мавританський дракон) — вимерлий рід птерозаврів-птеродактилоїдів аждархідів, що мешкав у верхній крейді, близько 66 мільйонів років тому (маастрихтський ярус), в частині басейну Улад Улад-Абдун, Гран-Дуї, поблизу Хурибги, центральне Марокко.[1]

Історія вивчення[ред. | ред. код]

Виявлений навесні-літом 2000 року у фосфатному басейні Улед Абдун, біля міста Хурибга в Марокко. Описаний у 2003 році палеонтологом Ксаб'є Переда Субербіола та співавторами.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Жив у самому кінці пізньої крейди (маастріхт), перед крейдяним палеогеновим вимиранням, приблизно 66 млн років тому.

Розмах крил — 5 (а в деяких джерелах — навіть до 6) метрів.

Голотип складається з 5 шийних хребців та однієї не ідентифікованої кістки. Вважають, що шийні хребці — серія з 5-го (найдовший з довжиною 30 см) по 9-й. Відрізняються за нижніми шийними хребцями: ці хребці відносно довгі, і кожен становить понад 50 % довжини п'ятого шийного хребця, який є найдовшим у скелеті аждархідом. На нижніх шийних хребцях є також порівняно високий остистий відросток, який дорівнює висоті тіла хребця і зміщений назад.

Хижак, який ловив видобуток на суші, хоча за однією з реконструкції вони полювали та на інших птерозаврів із Сіді-Дауї — Simurghia robusta і Barbaridactylus grandis.

Систематика[ред. | ред. код]

Філогенетичний аналіз, здійснений палеонтологом Ніколасом Лонгрічем та його колегами у 2018 році показав, що фосфатодрако є сестринським таксоном Aralazhdarcho.

Azhdarchidae
Монтанаждарчо
Azdarcho
Phosphatodraco
Aralazhdarcho
Eurazhdarcho
aff. Quetzalcoatlus
Zhejiangopterus
Arambourgiania
Hatzegopteryx
Quetzalcoatlus

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Xabier Pereda-Suberbiola, Bardet, N., Jouve, S., Iarochène, M., Bouya, B. e Amaghzaz, M., A new azhdarchid pterosaur from the Late Cretaceous phosphates of Morocco, in Buffetaut, E. e Mazin, J.-M. (a cura di), Evolution and Palaeobiology of Pterosaurs, Geological Society of London, Special Publications, 217, London, Geological Society of London, 2003, pp. 80–90, ISBN 1-86239-143-2.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Pereda-Suberbiola, Xabier; Bardet, N.; Jouve, S.; Iarochène, M.; Bouya, B.; Amaghzaz, M. New Azdarchid pterosaur від Late Cretaceous phosphates of Marocco // Evolution and Palaeobiology of Pterosaurs / Buffetaut, E., and Mazin, J.-M. — London: Geological Society of London, 2003. — P. 80-90. — (Geological Society of London, Special Publications, 217). — ISBN 1-86239-143-2.
  • Longrich, Nicholas R.; Martill, David M.; Andres, Brian; Penny, David (2018). «Зовнішній Maastrichtian pterosaurs з Північної Африки і маса рештки Птероаурія в Cretaceous-Paleogene boundary». PLOS Biology. 16(3): e2001663.