Planet X

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Planet X
Основна інформація
Жанр Прогресивний рок, Прогресивний метал, Метал ф'южн
Роки 1999 — по теперішній час
Країна США
Місто США
Лейбл InsideOut Records
Склад Дерек Шерініан
Вірджіл Донаті
Руфус Філпот
Колишні
учасники
Тоні МакЕлпайн
Т. Дж. Гелмеріч
www.xplanetx.com

Planet XПленет Екс») — американський гурт, що виконує інструментальну музику напрямку прогресивний метал з елементами ф'южн. Започаткований в 1999 р. в Каліфорнії, США як розвиток сольного альбому клавішника Дерека Шерініана (Derek Sherinian) з такою ж назвою. Шерініан в декількох інтерв'ю заявляв, що його метою під час формування було створити гурт, в якому інструменти грали б так відчайдушно, що примусили б перелякано битися серця музикантів. Згодом Шерініан визначив стиль гурту як «метал-ф'южн».


Історія гурту[ред. | ред. код]

Після запису однойменного сольного альбому, Дерек Шерініан (колишній учасник Dream Theater) розвинув альбомний ряд до сучасного в співробітництві з ударником Вірджілом Донаті (Virgil Donati). На теперішній момент вони реалізували три студійні та один концертний альбоми. Під час запису альбомів гурт працював з декількома запрошеними гітаристами.

Звуки Planet X є чимось віддаленим від того, що існує в стандартному радіоефірі. Вірджіл Донаті якось відмітив: «Наш найекзотичніший музичний розмір — чотири.» У будь-якому одному творі не є притаманним чути багаторазові зміни ритму. Музика Planet X є повністю інструментальною, за винятком надзвичайно рідко висказаних слів. Беручи основу з джазу, більшість композицій виступають як сольні партії, що відокремлені перервами чи хором. Проте, акустично вони не мають нічого спільного з майже усім авангардним джаз-ф'южном. Planet X зробив навколосвітні турне включаючи такі країни, як Японія, Австралія, Нідерланди, США, Канада, Польща, Болгарія та Румунія.

Останній альбом «Quantum» було видано у 2007 році, в запису якого взяли участь ф'южн-гітаріст (колишній учасник гурту UK) Аллан Голдсворт (Allan Holdsworth), гітарист Бретт Ґарсед (Brett Garsed) — учасник першого сольного альбому Шерініана, та бас-гітаристи Джіммі Джонсон (Jimmy Johnson) і Руфус Філпот (Rufus Philpot).

Учасники[ред. | ред. код]

Теперішні
Колишні
Ті, що запрошувалися

Дискографія[ред. | ред. код]

  • Universe (2000, CD)
  • Live From Oz (2002, CD)
  • Moonbabies (2002, CD)
  • Quantum (2007, CD)

Посилання[ред. | ред. код]