П'єр Андре Пурре

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Pourr.)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
П'єр Андре Пурре
фр. Pierre André Pourret
Народився 1754(1754)
Нарбонн, Франція
Помер 17 серпня 1818(1818-08-17)
Сантьяго-де-Компостела, Іспанія
Країна  Франція
Діяльність ботанік, католицький священник
Галузь ботаніка
Членство Туринська академія наук[2]

П'єр Андре Пурре (фр. Pierre André Pourret, 1754–1818) — французький абат і ботанік, який досліджував і викладав у Франції та Іспанії. Він описав і зібрав велику кількість видів рослин, особливо середземноморських, і зібрав багато видів у своєму ботанічному саду та гербарії для своїх досліджень. Пуре також був піонером використання біноміальної номенклатури, вперше розробленої Карлом Ліннеєм.

Кар'єра[ред. | ред. код]

П'єр Андре Пуре був священником, але розпочав свою ботанічну кар’єру раніше, працюючи в регіонах навколо свого рідного міста Нарбонна. Однак його парафією був Сен-Якоб у Провансі. Він надіслав рукописи із задокументованими дослідженнями до Академії наук, написів та художніх літер Тулузи (фр. Académie des sciences, inscriptions et belles-lettres de Toulouse). Під час Французької революції 1789 року Пуре був засланий до Іспанії. Він виконував ботанічну роботу в Барселоні, Мадриді і, зрештою, в місті Оренсе в Галісії. Через ксенофобію до французів під час вторгнення Наполеона в Іспанію розлючений натовп вигнав Пуре з його гербарію, спаливши при цьому багато його ресурсів. Він прожив невідоме життя в Сантьяго-де-Компостела до своєї смерті в 1818 році[3].

Його ботанічну колекцію можна знайти у Школі фармації при Мадридському університеті Комплутенсе, надану Університетом Сантьяго-де-Компостела[4].

На його честь названо західносередземноморський вид злакових Agrostis pourretii.

Публікації[ред. | ред. код]

  • Pourret, P.A.(1781), Itineraire pour les Pyrénées
  • Pourret, P.A.(1783), Projet d'une histoire générale de la famille des Cistes
  • Pourret, P.A.(1784), Chloris Narbonensis
  • Pourret, P.A.,Memoire sur divers volcans ėteints de la Catalogne, Palassou, Pierre Bernard (1823), Nouveaux mémoires pour servir à l'histoire naturelle des Pyrénées et des pays adjacents, Pau: Vignancour.

Див. також[ред. | ред. код]

Список ботаніків за скороченням

Примітки[ред. | ред. код]

  1. IPNI,  Pourr.
  2. www.accademiadellescienze.it
  3. Williams, Roger Lawrence. Botanophilia in eighteenth-century France: the spirit of the Enlightenment Dordrecht, Kluwer Academic Publishers, 2001, p. 110.
  4. Herbario Facultad de Farmacia of Complutense University of Madrid (Spanish) [Архівовано 2011-08-11 у Wayback Machine.]